Автор
Евелин Попадийна

За добро здраве и красиво тяло: 10 български суперхрани

Няма как да не сте чували термина „суперхрана“. Този етикет „прослави“ някои храни до толкова, че цената им се увеличи двойно. За да водите здравословен живот обаче, не е нужно да харчите много пари, както и да купувате всякакви продукти с екзотични имена – чия, годжи бери, киноа, едамаме. Всичко, от което се нуждаем е под носа ни. По нашите географски ширини виреят не малко полезни алтернативи на вносните „суперхрани“. Десетилетия наред предците ни са оцелявали с тези продукти. Сигурни сме, че сте консумирали повечето от тях, но дори не сте си давали сметка, че това са суперхрани.


1. Червено цвекло
Червеното цвекло е популярно през зимата. То се бере през есента и може да се съхранява с месеци. През зимата се превръща в източник на витамини. Можете да го настържете, да добавите морков и имате перфектната зимна салата.

2. Коприва
Копривата се среща във всеки двор, дори я смятаме за плевел. Оказва се обаче, че съдържа два до четири пъти повече желязо от спанака, повече калций от млякото и е богата на витамин A, C и E.

3. Череши
Черешите и вишните, се смятат за едни от най-полезните плодове. Те предотвратяват сърдечни заболявания, облекчават болките в мускулите, повишават мозъчната дейност и подсилват имунната система. Също така помагат и срещу безсъние, защото съдържат мелантонин – хормона, който регулира цикъла на съня.

4. Боровинки
Боровинките имат много високо съдържание на антиоксиданти и хранителни вещества. В Германия дори се провежда фестивал на боровинките, по време на който се избира „Кралица на боровинките“.

5. Облепиха
Зърната на растението облепиха (ракитник), съдържат много повече витамин C от портокалите и лимоните. Предпочитано е и от веганите, благодарение на високото съдържание на витамин B12, който се съдържа само в животинските продукти.

6. Касис
Касисът съдържа също толкова витамини, колкото плода годжи бери. Дори съдържа една седма от калориите на годжи бери.

7. Ябълки
Ябълките са плод с ниско съдържание на калории, с много антиоксиданти, които помагат на мозъка, сърцето, кожата и костите. Също така намаляват и риска от диабет.

8. Тиквени семки
Тиквените семки са източник на протеини, омега 3 мастни киселини и фибри. Съдържат висока концентрация на минерали като магнезий и цинк.

9. Ленено семе
То е богато на хранителни вещества, протеини, витамин B и минерали. 

10. Шипка
Шипката съдържа витамин C и каротиноиди. Чаят и мармаладът от шипки са много популярни в България.

Включете тези 6 храни към диетата си и няма да се познаете в огледалото
ПО ЖЕНСКИ
Автор Антония Михайлова

Включете тези 6 храни към диетата си и няма да се познаете в огледалото

Автор Антония Михайлова