В разгара на лятото рибата е идеално мезе за бирата или любимото ви бяло вино. Разходките до морето, по реки и язовири предразполагат сами да си я хванем, но ако не мятаме въдицата, също не е беда - магазините изобилстват с всякакви видове.

След като я приготвим обаче, в дома ни за дълго остава натрапчивата и характерна миризма на водните обитатели.

Как да я премахнем? Ето някои изпитани техники.

Предварителна подготовка

- Не чакайте рибата да престои дълго в хладилника. Колкото по-прясна е, толкова по-малко ще мирише кухнята.
- Упоритата миризма се абсорбира добре от лук и лимон. За целта поставете рибата върху плато от нарязан лук и лимони на шайби.
- Предварително я накиснете в мляко. Може да ви прозвучи странно, но техниката работи. В млякото се съдържа протеинът казеин, който се свързва със съединение, наречено триметиламин, в рибата. Именно то е виновно за лошата миризма. Когато изхвърлите млякото, в което сте накиснали рибата, изхвърляте и лошата миризма.
- След като почистите и измиете рибата, оставете я в тава с оцет и няколко натрошени листа дафинов лист.


5 изпитани хитринки срещу лоши миризми

1. Разрежете на две един лимон и го сложете в съд с вряща вода на котлона. Ароматът на цитрус скоро ще прогони миризмата на риба.
2. Нарежете на шайби два картофа и обилно ги посолете. Оставете ги в съда, в който сте готвили рибата. Нека постоят там цяла нощ. След това измийте по обичайния начин.
3. След печене на риба обтрийте фурната със смес от вода и оцет. Поставете вътре тава с два пръста вода и сокът на два лимона. Пуснете фурната на ниска температура. Оставете така за около час-два, като проверявате дали водата не се е изпарила напълно. Може да добавите и кори от лимон и портокал за по-добър ефект.


4. За да изгоните миризмата от хладилника, измийте го с вода и оцет. Другият вариант е да се почисти със сода за хляб и лимонтузу. Забележителен ефект има поставянето на филии черен хляб по рафтовете или половинки лимон. Невероятно, но факт, боровото клонче буквално ще изсмуче лошия дъх на хладилника. Кафето също е добър вариант под формата на зърна или смляно, поставено в купичка.
5. Подгответе паста от сода и вода. Поставете паничката в зона, която е източник на миризмата.