Автор
Woman.bg

Ето как да се справите със задържането на вода

Непрекъснато се стараете да изглеждате в добра форма, не преяждате, водите активен начин на живот, но тялото ви все отказва да се освободи от излишните килограми? В същото време усещате през целия ден умора, коремът ви тежи, ставите ви са сковани. Дори глезените ви се подуват така, както никога досега.

На какво могат да се дължат подобни симптоми? Отговорът е простичък и ясен – вода в тялото. За щастие има начини да се преборите с проблема и бързо да възвърнете предишната си перфектна фигура.

Увеличете консумацията на вода

Пиенето, и то на по-големи количества вода, е един от най-ефективните методи в борбата срещу задържането на вода. Не забравяйте, че когато организмът не е достатъчно хидратиратиран, за да се защити от пълна дехидратация, започва да задържа и малкото вода, която сте изпили.

Внимавайте със солта

Солта може да се срещне къде ли не – от невинната ръжена филийка, през сладкишите и газираните напитки, до тежкия колбас. Дори да не солим често храната си, оказва се, че несъзнателно сме подложени на риска да надвишим дневната препоръчителна доза. И това се случва ежедневно, без да подозираме, че сме станали неволна жертва на дебнещата от всички страни и посоки бяла подправка. Според Световната здравна организация дневните препоръки за сол са до 5 г, а на натрий – около 2,5 г, като за сърдечноболни нормите са още по-строги.

Водете активен начин на живот


Отделяйте време за движение и тренировки. Колкото по-активен начин на живот водите, толкова по-лесно ще се отървете от задържаната вода.

Увеличете количеството калий

Калият играе жизненоважна роля за регулирането на баланса на течностите в организма. Ако натрият "вкарва" вода в клетките, то калият я "изпомпва". Когато приемът на калий е прекалено нисък, също задържаме вода. Всички знаем, че бананът е богат на калий, но има поне 6 храни, които съдържат този елемент в по-високи количества, и това са: авокадо, тиква, сладък картоф, спанак, нар, сушени кайсии.

Увеличете приема на магнезий

Знаете ли, че в първия ден от менструацията жените задържат най-много вода? През следващите дни постепенно нивото се нормализира. Колкото по-млада е жената, толкова по-критично е задържането на вода. Магнезият може да помогне за намаляването на този ефект. Магнезият обаче не може да се синтезира от организма, а се набавя от външни хранителни източници. За щастие има много храни, които съдържат магнезий - бобови растения, ядки, банани. Всички те са добри източници на този минерал, но трябва да изядете цели девет банана на ден или пет килограма ябълки, за да осигурите дневната си доза магнезий. Ето защо най-добрият вариант да си го набавите пълноценно е като го приемате като хранителна добавка.

Намалете приема на въглехидрати


Подобно на солта въглехидратите също са сериозна причина за задържането на вода в тялото. Когато консумирате въглехидрати и не ги използвате като източник на енергия, то те се преобразуват в гликоген и се складират от тялото.

Четете още: Спортуването, дънките и още 3 неща, които вредят на талията ви