Автор
Веселина Петрова

Приложението Zoom: една любов води до бизнес за милиарди

С обявяването на пандемията от коронавирус за световната икономика настъпиха трудни времена. Но има бизнеси, които не само не усетиха кризата, а тъкмо обратното – благодарение на нея натрупаха огромни приходи.

Сред тях е и бизнесът на Ерик Ян, собственикът на приложението Zoom. То е най-сваляното приложение в App Store и благодарение на този факт неговият основател натрупа милиарди долари.


Но успехът е напълно заслужен. Първият си „бизнес” Ян стартира, когато е в четвърти клас. Събирал строителни отпадъци, които предавал за рециклиране и изкаравал пари от това. Е, начинанието му не било от най-успешните. Разбирайки, че може да печели само от металните отпадъци, младежът изгорил всичко останало. И така подпалил... къщата на съседа. Но какво пък – всеки успех е труден!

Ян израства в китайската провинция Шандун в семейство на инженери.
Завършва Шандунския университет със специалност „приложна математика”. Четири години работи в Япония, а после решава да се премести в САЩ. Заради грешка в документите, първия път му отказват виза. В края на краищата Ян пристига в страната на неограничените възможности, където започва работа в Webex (фирмата, която по-късно е купена от Cisco). В този момент Ян е на 27 г.

От сутрин до вечер пишел кодове. Спял само по няколко часа в денонощието, заради количеството работа, с което бил затрупан. Но борел стреса, като играел футбол. През 2011 г. предлага на компанията приложение за видеоразговори. То обаче се сторило на Сisco безперспективно. Така че Ян си намерил инвеститор и след това основал собствена компания - Zoom.


Идеята му била продиктувана от... любовта. Когато бил млад, с гаджето живеели в различни градове и се виждали рядко.

„Можех да я виждам два пъти в годината, защото пътят до нея ми отнемаше 10 часа. Бях млад, мечтаех да има технология, която да ми позволи с натискането на едно копче да я видя и да си поговорим". Сега Ян е женен за същото това момиче и двамата имат две деца – син в колежа и 8-годишна дъщеря.

View post on Instagram
 

През април 2019 г. Zoom превръща Ян в милиардер. Но истинският звезден час на приложението настъпва с пандемията от коронавирус. През март програмата се ползва от повече от 200 милиона души в цял свят. Използват я университети, училища, които водят онлайн занятия, сътрудници в офиси.

View post on Instagram
 

В момента приложението е оценено на 42 милиарда долара, а състоянието на Ян – ва 6 милиарда. И цифрата непрекъснато расте...