Валентина Терешкова - първата жена, на която небето свали шапка!

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена, излетяла в Космоса. Там тя прекарва цели две денонощия на борда на кораба „Восток 6“.

В продължение на десетилетия Валентина е единствената дама, полетяла към Космоса. Чак 19 г. след нея го прави и Светлана Савицка. Освен Терешкова, за мисията през 1963 г. са избрани още 4 жени, но нито една от тях така и не се качила на борда на кораба. Тя е и първото невоенно лице, пътувало до Космоса. Псевдонимът ѝ на борда е „Чайка“, а в деня, в който става излитането, е повишена от лейтенант на капитан.

Думите, които изрича в деня, в който стартира мисията на „Восток 6“ до Космоса, са: „Небе, сваляй шапка!“. Буквално минути по-късно смелата дама вече лети към необятното пространство и доказва, че и жените могат да бъдат смели и да допринасят за развитието на света. Тя е изключително ценен кадър в мисията, най-вече заради пролетарския си произход.

View post on Instagram
 


Шест години, след като се завръща успешно от Космоса, Терешкова тя получава диплома за инженер-космонавт. През живота си е удостоена с редица медали, като най-престижният може би е званието „Герой на Съветския съюз“. На Валентина е кръстен дори кратер на Луната, както и една малка планета.

Тази смела дама е не само първата жена космонавт, но и се омъжва за свой колега и от него ражда дъщеря. Това е първото дете на космонавти в историята. Валентина Терешкова има и още един брак с д-р Шапошников, който умира през 1999 г.

Към днешна дата забележителната дама е на 83 г. и се радва на добро здраве. През живота си тя винаги се е посвещавала на екстремните преживявания, като се занимава и с парашутизъм. Валентина има над 90 осъществени скока и е признат майстор в спорта!

Какви уникални жени има на този свят!

View post on Instagram
 


Четете още: Амбър Хърд кръшкала на Джони Деп с Илон Мъск и Кара Делевин едновременно