Автор
Веселина Петрова

Хормоните, които ни пречат да отслабнем, и как да ги укротим

Човешкото тяло е така устроено, че от време на време се нуждае от храна и вода. Иначе различните системи ще започнат да проскърцват и ще имаме проблеми. За да работи всичко добре, трябва определени хормони да са в норма.

Кои са те и как влияят на апетита ни?


Апетитът е свързан със сложни метаболитни процеси, контролирани в основата си от два хормона – лептин и грелин. И ако искате да започнете да се храните здравословно и да намалите теглото си, ще трябва да се запознаете с тези двама приятели отблизо.


Лептинът регулира обмяната
Той е пептиден хормон, който регулира енергийната обмяна, килограмите и потиска апетита. Колкото повече мастни натрупвания има в организма, толкова по-засилено е производството на лептин. В женския организъм този хормон отговаря и за менструалния цикъл. Ако нивото му е критично ниско, овулацията не се осъществява.
Кои храни повишават производството и правилното усвояване на лептина, така че да отслабнем по-лесно? Най-подходящи са листните зеленчуци и продуктите с най-голямо съдържание на фибри. Те стимулират пряко производството на лептин и са предпоставка за правилното му усвояване от организма.


Грелинът – хормонът на глада
Американският диетолог Дейвид Къмингс от Вашингтонския университет открива, че грелинът действа като будилник за усещането ни за глад. След напускането на храната от стомаха, клетките започват да го синтезират. Обмяната се забавя, а докато организмът пести калории и пази ресурсите си от подкожни мазнини, ние изпитваме неконтролируем глад. Грелинът се свързва с нервните клетки на главния мозък и така създава усещането за глад. При ниски нива на хормона в кръвта, мисълта ни постоянно е насочена към мислите за храна.
Как можем да контролираме грелина? Чрез режим, упражнения, разумен прием на храна”.


Инсулинът понижава кръвната захар

Инсулинът е пептиден хормон, произвеждан и синтезиран от панкреаса – храносмилателна жлеза, намираща се зад стомаха. Инсулинът е един от основните регулатори на обмяната на веществата. Основна му задача е да транспортира глюкозата от кръвта до мускулните клетки и черния дроб, където тя се използва за енергия или се съхранява под формата на гликоген. Регулирането на стреса и загубата на излишните телесни мазнини подобряват чувствителността на инсулина. За да го държите под контрол, намалете въглехидратите.