Няма нищо по-хубаво от активната почивка! А когато всекидневието ни е сиво, обездвижено и свързано с постоянна работа на лаптоп, най-доброто което можем да направим за тялото и душата си е просто да се събудим, да вземем само най-необходимото и да се отправим към някое от природните съкровища на България. И не, не ви трябва много време за път, така че извинения не се приемат. Ето и кои са най-близките дестинации до столицата, които можете да посетите още този уикенд:

1. Геопаркът Искър-Панега

Приказно красиво място, което е толкова близо до София, че ако все още не сте отишли, трябва да поправите тази грешка при първа възможност. Ако сте почитатели на екопътеките, препоръчваме горещо да се отправите към парка, който е разположен точно преди входа за гр. Луковит. Насладете се на омайващата гледка, която се открива около река Златна Панега!

View post on Instagram
 

2. Язовир Искър

Леле, леле, наистина ли още не сте били там? Ако ви липсва морето, то спокойно може да се каже, че язовир Искър е най-близкото място, което напомня за него. Лятно време във водите му дори често може да видите някой-друг джет или лодка. Но дори и времето да не позволява подобни развлекателни дейности, просто се разходете, защото гледката е феноменална.

3. Пещера Божиите очи

Тази уникална пещера се намира край село Карлуково и е с най-дългия пещерен тунел у нас - цели 365 м. Неслучайно хората казват, че отивайки на това място, човек може да погледне през Очите на Господ, както още наричат пещерата. Причината за това са специфичните отвори в нейния таван в средната й зала, наричани „окни“. Образувани поради ерозията, вследствие на постоянно просмукващите се води, те са разположени на малко разстояние една от друга и имат бадемовидна форма, като действително много наподобяват очи. Усещането да погледнеш през "Божиите очи" е просто велико.

View post on Instagram
 

4. Ждрело на река Ерма

Изключително красива дестинация, която трябва да посетите. Живописни пейзажи, величествен хоризонт. Само за снимка! Направете си разходка по екопътеката и ще разберете за какво говорим.

5. Седемте рилски езера

Вероятно много пъти сте си мислели да посетите това феноменално място, но така и не сте го планирали все още. Ами, направете го, но първо погледнете прогнозата за времето и изберете най-близкия топъл ден, за да избегнете опасностите по пътеката. И ако имате нужда от стабилна разходка и изгаряне на малко телесни мазнини, просто това е вашата дестинация. Да, преходът е близо 3 часа, но красотата около вас толкова ще ви заплени, че умората ще отстъпи пред ентусиазма ви.

6. Рилския манастир

Истинско богатство - неслучайно Рилския манастир присъства в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО. Храм на вярата, който е събрал в себе си спокойствието на величствената природа, чистият въздух и невероятната енергия на Рила. На всичкото отгоре манастирът е място с история, но и перфектният избор да си отпочинете от градската суета.

7. Стобските пирамиди

Ако сте на лов за красиви и интригуващи гледки в района на Рилския манастир, имаме чудна идея за вас - Стобските пирамиди край село Стоб. Поредният шедьовър, създаден от ерозията, но разбира се, съществува и легенда. Тя повелява, че много отдавна там имало широка равнина. Двама влюбени от близкото село решили да се оженят именно на нея, но майката на булката не одобрявала младоженеца и не била съгласна със сватбата. Влюбените обаче не я послушали и тя така се разгневила, че хвърлила проклятие всички сватбари да се превърнат в камъни. В мига, в който младоженецът целунал булката, клетвата се сбъднала и цялата равнина се покрила с причудливи скали...

8. Боянски водопад

Ако все още се оглеждате за възможно най-близката до София дестинация, е - пристигнахте. Боянския водопад е величествено място, което е срамно близо до столицата. Мнозина предпочитат да го посетят през лятото, когато той предлага не само красива гледка, но и уникална планинска разхлада. Но знаете ли, през зимата и есента също е невероятно хубаво. Единствено не бихме ви препоръчали да се отправите към него, когато пътят е снежен и заледен.

9. Лактанишките скали

Да се върнем на идеята за язовир Искър, защото Лакатнишките скали се намират точно по левия му бряг. Няма такава красота другаде, честно! Неслучайно те са защитена местност. Освен това, ако сте от хората, които обичат да правят зашеметяващи снимки на природни забележителности, тази дестинация задължително трябва да бъде увековечена от вас.

10. Пещера Темната дупка

Няма да ви лъжем, Темна дупка е сред екстремните и дори опасни пещери в България. Тя е една от първите проучени и картографирани в страната. Препоръчително е да не влизате сами в нея, въоръжете се с приятели, които вече са я посещавали. Иначе - изживяването си заслужава.

Четете още: Къща на дърво? Ако имате път към Германия, ще я видите, а можете и да отседнете в нея! (видео и снимки)