Автор
Мария Николова

От любовница до бъдеща кралица: Камила ще сложи короната на Елизабет Втора

Съпругата на принц Чарлз Камила Паркър ще бъде наричана кралица и ще носи короната на настоящия монарх след смъртта ѝ. За това даде благословията си самата Елизабет Втора през уикенда, когато тя чества своя платинен юбилей. Елизабет Втора е първият монарх в историята на Обединеното кралство, управлявал толкова дълго – тя е на трона цели 70 години.

За всеобща изненада на празника си тя сензационно обяви, че желанието ѝ е Камила да бъде кралица консорт и да сложи безценната корона, изработена от платина и диаманти. Това е огромна чест - тя е същинско бижу и е направена преди почти век специално за коронацията на бащата на Елизабет Втора крал Джордж Шести.

Това е решение, което отдавна се е обмисляло, твърдят медиите на Острова. Според тях кралицата го е взела, защото така трябва, въпреки че ще има много недоволни и въпреки че това не се е предвиждало по никакъв начин през 2005 г., когато Чарлз се ожени за Камила. Обсъждане на въпроса сега не е имало, кралицата просто е обявила желанието си и то не е подлежало на дискусия, коментират анализаторите на Острова.

А що се отнася до Камила Паркър, наричана на времето от лейди Даяна, третия човек в брака ѝ, то пътят ѝ от любовницата на принц Чарлз до бъдеща кралица не бе лек, а трънлив, изтощителен и дълъг. Тя до такава степен бе демонизирана на фона на огромната народна любов към Даяна, че човек би предположил, че тази жена трябва да е в дълбока депресия. Но тя издържа на огромното напрежение и сега дори ще бъде кралица.

Дали това решение на Елизабет ще излекува една дълбока рана, кървяща повече 20 години или британската монархия ще изгуби от него и никога няма да бъде същата, предстои да разберем.

Но настроенията по-скоро клонят в положителна посока за Камила. Споменът за любимата Даяна е жив в съзнанието на британците, но не е толкова ярък както преди и не хвърля такава дебела сянка върху фигурата на настоящата съпруга на Чарлз. През годините освен това Камила се превърна в една от централните фигури в кралското семейство и успя да спечели благоволението на кралицата.

Оказва се, че принц Чарлз, който изрази огромната си благодарност къй майка си, вече дори е променил клетвата, която ще даде един ден, когато стане крал и е включил в текста „кралица Камила“.

Явно нещата доста са се променили през годините и доказателствата за това са много. Знаете ли, че година след смъртта на Даяна принц Чарлз отива при майка си, за да говори с нея за Камила и чувствата си към нея. Този разговор не е приятен за кралицата и тя дори нарича избраницата на сина си нечестива и лоша жена.

Как се обръща палачинката, нали? Тази "лоша жена" ще бъде следващата кралица на Великобритания. А според коментаторите на Острова тя дължи това не на амбиция, а на решителност и търпение.