Коя е жената, която се превърна в символ на войната в Украйна и разтърси света

В първия ден от руското нашествие в Украйна покъртителната снимка на едно женско лице обиколи медиите и разтърси световната общественост. Една украинка, чиито дълбоки сини очи покориха сърцата на милиони зрители и интернет потребители по земното кълбо.

Коя е жената, превърнала се в символ на трагедията в Украйна, чието увито в бинт окървавено лице, сграбчва за гърлото, крещейки без думи за болката на един уплашен народ.

View post on Instagram
 

Името ѝ е Олена Курило – директор и учител в гимназия в 30-хилядния град Чугуев, Харковска област, а кадрите с бинтованата глава я направи икона на инвазията на Русия на 24 февруари.

„Готова съм на всичко за родината си. Сега просто се радвам, че съм жива, защото това е чудо. Явно имам ангел хранител“, споделя Олена през сълзи. Домът ѝ вече го няма – той е унищожен от изстреляна ракета. Никой не може да повярва, че при подобна разрушителна атака, сринала почти цялата сграда, Курило е оцеляла.

„Всички познаваме историята. Сякаш не вярвахме, че подобно нещо може да ни се случи“, споделя с болка Олена.

Първият ден от военните действия на Русия бяха жигосани обаче от смъртта на едно дете - нейно съседче, което за жалост нямаше късмета на учителката. Става дума за невръстно момченце, което загуби живота си при бомбардировките над жилищната сграда.

View post on Instagram
 

Четете още: Актриса шокира света с поема за Путин: Ако бях твоята майка, щеше да бъдеш толкова обичан