Някогашният палат на 'българския Рокфелер' - Пенчо Семов, днес е най-зловещата къща в Габрово

България може да е малка, но е пълна с чудни гледки и приказни кътчета. Очароващи окото и душата са нейните природни забележителности и вълнуващи архитектурни паметници. За жалост великолепни и внушителни гледки от миналото днес изглеждат тъжни и дори зловещи.

Едно такова архитектурно бижу - жертва на безхаберието и безразличието, днес разграбено и опустошено, е къщата на един от най-богатите хора в съвременната история на България – Пенчо Семов. За дома на небезизвестния габровски индустриалец от началото до средата на XX век, прочул се като "българския Рокфелер" заради благотворителната си дейност, пише каналът на Христо Боснев във vbox7.

Образец на висока култура и естетика преди години, днес къщата на прославения предприемач е определена от местните като най-мрачното и призрачно място в Габрово. Десетки са легендите, които се носят за голямата сграда, която приживе Семов завещава за старопиталище.

Зданието е строено в периода от 1928 г. до 1933 г., като било замислено да бъде лятна вила на Семов и неговото семейство. Имението е на четири етажа, а пред него някога се е простирал великолепен парк с езеро.

Къщата била посещавана от най-влиятелните и богати личности в страната през 30-те години. Твърди се, че един от най-важните гости в имението бил самият цар Борис III.


Тъжно е, че днес, подобно на други подобни сгради, и този епичен архитектурен шесьовър от миналото днес тъне в мрак и разруха, обитаван единствено от наркомани и клошари. Въпреки правените през годините опити вилата да бъде спасена, днес тя продължава да стърчи като призрачен бетонен скелет.

Четете още: 7 от най-мистичните места в България с необяснима енергия