Огромната човешка трагедия в Украйна продължава вече повече от месец, а за съжаление краят на войната все още не се вижда. Нападенията са жестоки и макар много от жителите на градовете, които са обект на бомбардировки, да са избягали, други вече нямат този шанс. А опасността от разрастване на конфликта и въвличането на други държави в него все още съществува. И може би това подтикна президентът на Украйна, Володимир Зеленски, да изрази готовност да говори за неутралитет.

Това научихме от първото му интервю пред руски медии от началото на войната досега, за което вече тече разследване от руския медиен регулатор Роскомнадзор. Разговорът е продължил час и половина и е бил осъществен чрез видеовръзка. Зеленски е отговарял на въпроси, зададени от главните редактори на медиите "Медуза", "Дождь", "Новая газета", представен от писателя Михаил Зигар и "Комерсант".

Президентът заявил, че има готовност за преговори за неутралитет като част от мирно споразумение с Русия. Зеленски споделя още, че нападението е разрушило рускоезичните градове в Украйна. Той подчертава, че е готов за неутрален, безядрен статут в името на сигурността на държавата, но това няма как да бъде постигнато без прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски.

"Входът и изходът на Мариупол са абсолютно блокирани, а пристанището е в мини. В града е пълна катастрофа, тъй като за жителите е невъзможно да си осигурят храна, вода и лекарства. Дори не знам към кого руската армия е била толкова жестока някога", заяви Зеленски, като изтъкна, че дори и в Чечня не е имало толкова големи поражения.

Междувременно стана ясно, че турският президент, Реджеп Таип Ердоган, е провел разговор с Путин, като заявил, че военните действия в Украйна трябва да бъдат незабавно прекратени. Двамата били съгласни, че следващите мирни преговори между Русия и Украйна трябва да бъдат проведени в Истанбул, но все още не е известна датата. Очаква се това да се случи до 30-и март.

Ердоган също така съобщи, че Турция няма да наложи санкции на Русия, заради енергийната си зависимост и сътрудничеството помежду им.

Четете още: Украинска група с призив към Ед Шийрън: Благодарим ви! Искаме да се включим пряко от Киев