Само на крачка от нас: Ето го най-големия подземен град в света (видео)

Светът е толкова голям, че едва ли някога ще успеем да разкрием всичките му тайни места. А архелозоите всеки ден ни изнедват с нови находки, като днес научихме, че най-големият подземен град в света е буквално на ден шофиране от София!

Оказа се, че той е сгушен в Турция и по-конкретно в областта около Мидят, в югоизточния вилает Мардин. Архелозои открили пещера, която е само началото на много проходи, а те водят до цял комплекс от кладенци, силози и олтари. Всички те датират още от II-III в. сл.Хр. Но за какво е бил използван този подземен град и кой се е укривал в него?

Мястото било използвано в продължение на хиляди години, когато християнството не е било популярна религия в съседна Турция и са били извършвани гонения. Ето защо градът послужил като убежище за семействата, които приели християнската вяра. Нещо повече - той бил построен точно за тази цел, а капацитетът му е повече от впечатляващ, като е можел да приюти между 60-70 хил. души.

Вероятно сте чували за невероятния многоетажен Деринкую, който обаче може да побере не повече от 20 000 души.

В Турция са създадени множество подобни подземни градове, като само Кападокия съръджа 200 древни селища, издълбани под земята. Целта, с която били построени е заплахата от военни нападения. Градовете опустели след края на гръко-турските войни през 1923 г.

View post on Instagram
 

Четете още: 10 символики на яйцето в древните исторически епохи