Автор
Ева Григорова

Ремарк: Жените трябва да бъдат или боготворени, или изоставени. Всичко друго е лъжа

Представяме ви 25 цитата на Ерих Мария Ремарк, писател с голямо сърце, който е описал толкова дълбоко и проницателно любовта, че и до ден днешен не можем да се откъснем от произведенията му.

1. Човек може да ти стане близък за три дни. А онзи, който живее до теб години наред, може така и да не научи кой е любимият ти цвят.

2. Когато намериш своето си, не искаш и да видиш друго.

3. Най-крехкото нещо на Земята е женската любов. Една погрешна стъпка, дума, поглед – и вече нищо няма да може да се поправи.

4. Най-силното чувство е разочарованието. Не обидата, не ревността и дори не омразата… след тях в душата ти остава поне нещо, а след разочарованието само празнота.

5. Какво може да даде един човек на друг освен топлина? И какво може да е по-голямо от това? Само че не допускай никого близо до себе си. Ако го допуснеш, ще искаш да го задържиш. А не можеш да задържиш нищо…

6. Извинението не означава, че ти не си прав, а другият човек е прав. То означава само, че стойността на връзката помежду ви е по-важна от собственото ти его.

7. Твоят човек не е онзи, на когото „му е хубаво с теб“ – на стотици хора може да им е хубаво с теб. На твоя човек „без теб му е зле“.

8. Ако душата ви се стреми към нещо, не ѝ се противете. Единствено тя знае със сигурност от какво имате нужда.

9. Просто ние сме си чужди хора, които случайно са изминали заедно някаква отсечка от пътя си, без да се разберат един друг.

10. Да си останем приятели? Да си отгледаме малка градинка върху изстиналата лава на угасналите чувства? Не, това не е за нас двамата. Това се случва само след малки забежки, и то става доста фалшиво. Любовта не се опетнява с приятелство. Краят си е край.

11. Нито един човек не може да ти стане по-чужд от онзи, когото някога си обичал.

12. Ние никога няма да се забравим един друг, но и никога няма да се върнем един при друг.

13. Любовта не търпи обяснения. Тя има нужда от действия.

14. Запомни едно нещо, момче - никога, никога и още веднъж никога ти няма да изглеждаш смешен в очите на жена, ако направиш нещо заради нея.

15. Струваше ми се, че жената не трябва да казва на мъжа, че го обича. За това трябваше да говорят блесналите ѝ от щастие очи. Те са по-красноречиви от всякакви думи.

16. Жените трябва да бъдат или боготворени, или изоставени. Всичко друго е лъжа.

17. Ние толкова се страхуваме да не се натрапим, че изглеждаме равнодушни.

18. Най-голямата омраза се заражда към онези, които са успели да докоснат сърцето ни, а после са се изплюли на душата ни.

19. Аз стоях до нея, слушах я, смеех се и си мислех колко е страшно да обичаш една жена и да бъдеш беден.

20. Трудно е да намериш точните думи, когато наистина имаш какво да кажеш.

21. Колкото повече се стараеш да привържеш към себе си човек, който не те цени, толкова по-болезнени ще са за теб ударите на равнодушието му.

22. Да се опитваш да забравиш някого означава да си спомняш за него постоянно.

23. Хората, които предполагат, че не са нужни на никого, всъщност често са най-нужните от всички.

24. Няма значение колко често се виждате – важното е какво означават тези срещи за вас.

25. Първият човек, за когото си мислиш сутрин и последният човек, за когото си мислиш нощем – той е или причината за щастието ти, или причината за болката ти.