Автор
Теодор Муховски

Няколко причини да спрем да убиваме паяците

Когато видим паяк, първата ни реакция обикновено е погнуса и желание да го премахнем. Повечето дами се гнусят и плашат при появата им, но те не са наясно, че не трябва да се убиват, колкото и да са неприятни. В крайна сметка паякът е в пъти по-малък от нас - не би трябвало да представлява съществена заплаха.

Според експертите, повечето паяци не представляват пряка опасност за хората. Точно обратното - те ни спасяват, защото се хранят с някои вредни и неприятни насекоми като мухи и комари. А както знаем, комарите са едни от основните разпространители на болести. В Африка е познат вид паяк, който се нарича "скачащ паяк" - той се храни предимно с напълнените с кръв комари.



Други видове паяци обичат да хващат в паяжините си хлебарки, молци и други неприятни насекоми, вредни за човешкото здраве.

Според изследване, за една година паяците по света консумират между 400 и 800 тона насекоми и други дребни вредители.



Паяците допринасят за намаляване на броя на насекомите и поддържане на естествения баланс. Те играят значима роля в общата екосистема.

Според народната медицина паяжината може да се ползва като средство за заздравяване на рани и спиране на кървенето. Паяжините според съвременната медицина са богати на антисептичен уебицилин и витамин К, който играе важна роля в съсирването на кръвта. В някои страни те се използват и за лечение на сърдечна аритмия и болест на Алцхаймер.



Нормално е определени хора да изпитват ужас от четирикраките насекоми, но въпреки това животът им трябва да бъде пощаден. Достатъчно е да използвате лист хартия, заедно с чаша или буркан, да захлупите паяка и да го пуснете навън.

Четете още: 4 съвета за поддръжка на пердета