Автор
Христина Кирилова

8 признака, че той ви прави шантаж

Винаги трябва да знаете, ако си имате работа с мъж, който ви шантажира или с други думи - върти ви на малкия си пръст и ви манипулира, както си пожелае. Ако все още не знаете дефиницията на "манипулация" - това си е чиста проба психическо насилие. Понякога е за добро, но друг път, всъщност в повечето пъти, е за лошо. Защото ако някой не ви приема такива, каквито сте и мисли, че сте играчка в човешки облик, тогава защо изобщо сте с него? Ето кои са 8-те признака, че сте в плен на шантаж:

1.През повечето време се чувствате депресирани и объркани

Когато сте жертва на манипулация, е съвсем естествено способността ви да преценявате правилно ситуацията и да имате собствено мнение, да намалее драстично. Просто защото свиквате да приемате чуждо мнение и по-силен характер да взима решения вместо вас. Стопили сте всички граници и се чувствате депресирани, защото постоянно търсите одобрението на човека, който си играе с вас.

2.Бившите му приятелки са или "чудовища", или перфектните послушну жени

Дори и да не искате да знаете нищо за бившите гаджета на човека, в когото сте влюбени, вярвайте - за ваше добро е да знаете максимално много за тях. Първият сигнал, че си имате работа с манипулатор, е ако предишните му половинки са били от двете категории, които посочихме. Трябва да знаете, че вие ще попаднете или в първата, или във втората категория. Трети вариант просто няма. Или поне не и в неговите представи. За него или сте добра, или сте лоша.

3.Постоянно изпитвате вина

Манипулаторът знае перфектно как да изкриви реалността и да ви накара да смятате, че повредата е "във вашия телевизор". Всеки път, когато ще се опитате да споделите чувствата си и да го накарате да поговорите, той ще ви внуши, че просто искате да спорите с него и да му се противопоставяте без причина.

4.Чувате невярна информация за себе си от другите

Мъжът, който ви подготвя шантаж, е перфектната половинка в очите на другите и последното нещо, което биха си помислили приятелите му за него е, че е склонен да нанесе психически травми на любимото си момиче. Но понеже само той знае на какво е способен и се чувства гузен, ще се погрижи първо да изгради образ за вас на не съвсем адекватен човек в очите на другите и ще използва всичките ви слабости. След това ще чувате много неточности за себе си от обкръжението му.

5.Двойните стандарти

Една от най-характерните черти на всеки мъж, майстор на шантажа, е способността му да прилага двойни стандарти, спрямо вас. Не е изключено да чуете от него изречения от типа: "Ти трябва да ме слушаш, защото си жена". Дори и да прозвучи като шега от устата на този човек, знайте че наистина го вярва. Нали знаете израза "добре, че е шегата, за да си кажем истината"?

6.Един ден сте прекрасна, а на следващия - няма да ставате за нищо

Изцяло в стила на манипулатора е да редува комплименти с обиди. Например днес може да ви каже, че ви обича и че сте най-прекрасната жена на света и е истински късметлия да ви има. Утре пък ще ви каже, че се съмнява в чувствата си към вас, защото го дразните и едва ли някога ще се промените. Обезценяването е психологическа защита, която допринася за запазването на вътрешния свят на шантажиста, защото всъщност той се чувства неспособен да се промени и несигурен, че може да бъде обичан. За съжаление, никоя жена не може да му вдъхне това доверие.

7.Той никога не ви споделя плановете си

Същото се отнася и за чувствата и емоциите, през които минава.Той винаги ви поставя пред свършен факт и дори не ви уведомява как мисли да прекарате уикенда заедно. Постоянно имате чувството, че изкопчвате насила информация от него.

8.Ако не се хващате на провокациите му и отстоявате мнението си, той просто изчезва

Манипулаторът не обича силните жени със собствено мнение и себеуважение. Няма никакъв друг шанс да го задържите, освен ако не го боготворите.

Четете още: Не правете тези 3 неща, ако не искате да отблъснете мъжа от вас