Автор
Теодор Муховски

10 комбинации от продукти, които ни карат да напълняваме

Наднорменото тегло и затлъстяването са сериозен социален проблем, който засяга все по-млади хора. Проучване показа, че всяко пето 8-годишно дете е с наднормено тегло и високо кръвно налягане. Търсенето на вина и извинения няма да помогне. Трябва да се работи върху развитието на здравословни хранителни навици.

Но откъде да започнем? На първо място е най-добре е да премахнем от менюто си това, което ни кара да напълняваме най-бързо.
Ето какви комбинации от продукти трябва да се избягваме, за да не се трупат напълно ненужни килограми, независимо от възрастта?

1. Плодови кнедли със заквасена сметана и захар

Това не е деликатес, който помага за поддържане на здравословно телесно тегло. Особено ако се яде често и с висококалорични добавки. Плодовите кнедли, на чийто вкус се наслаждаваме предимно през лятото, не трябва да се комбинират с висококалорична сметана и да се поръсват със захар. Такава вечеря е истинска бомба от калории и има ниска хранителна стойност. Все пак бялото брашно, захарозата и фруктозата - плодова захар - са водещи сред съставките им. Тази комбинация няма да осигури ситост за дълго време.

2. Кнедли с мазна свинска мас

Продуктите от брашно остават по-дълго в храносмилателния тракт. Кнедлите от бяло брашно, което е почти напълно пречистено от фибри, дават усещане за ситост по-късно от продуктите с високо съдържание на фибри (запълвайки стомаха, фибрите предотвратяват преяждането). Ето защо на много от нас се случва да изядат повече кнедли от планираното. Заливането им с тлъста свинска мас повишава и без това значителната калоричност и удължава храносмилателните процеси. Кнедлите не са съюзници на добрата фигура.

3. Синьо сирене и вино

В диетата на хората, които се грижат за стройната фигура, няма място за лека закуска, особено когато става въпрос за висококалорийни продукти. Те включват сини сирена. Мечтаете ли за вечер във френски стил? Синьо сирене, вино и грозде – такъв комплект звучи примамливо, но пък е доста калоричен. Не трябва да се появява твърде често в менюто ви, за да не натрупате (за кратко време) напълно ненужни килограми.



4. Картофи и мазни сосове

Днес добре знаем, че картофите имат средно калорични и много хранителни стойности. Те обаче не трябва да се ядат в големи количества и най-вече в комбинация с мазни сосове. Такива, които са направени на основата на тлъсти меса, брашно или сметана. В диетата на хора, които се грижат за фигурата си, подобни комбинации не трябва да се появяват.

5. Месо в мазен сос

Самото месо, особено червеното, е трудно смилаемо. Както е известно, той е напълно лишено от фибри, затова се задържа по-дълго в червата. Месните ястия не трябва да се комбинират с мазни сосове. Такава комбинация удължава дългия процес на храносмилане. Освен това ще се превърне в калорийна бомба с ниска хранителна стойност. Тлъстите меса и тлъстите сосове трябва да се премахнат от менюто не само заради здравето, но и заради фигурата.

6. Картофени палачинки със захар

Картофените палачинки, както и пържените картофи, са най-калоричният вариант на картофите, защото се пържат в мазнина. Ако ги поръсите със захар или ги поднесете със силно подсладено сладко (някои ще са шокирани, защото не могат да си представят да ядат палачинки по друг начин освен по този) това ще увеличи и без това високата калоричност на ястието. Картофените палачинки и пържените картофи не са продукти, които трябва да се използват от хора, които се грижат за стройната фигура.



7. Супа с добавка на сметана и брашно

Както супата, така и сосовете, към които добавяме мазна сметана и брашно, ясно повишават калорийността си. Редовната консумация на такива ястия може да допринесе за бързото наддаване на тегло.

8. Яйца с майонеза

Струва си обаче да знаете, че самото яйце и по-специално неговият жълтък се състои от голям процент мазнини. Въпреки че са предимно най-желаните за здравето омега-3 и омега-6 киселини, те са мазнини, т.е. хранителни вещества с най-висока калорична стойност. Приема се, че един жълтък съдържа около 5 грама мазнини, а 1 грам мазнина осигурява цели 9 килокалории, така че един жълтък има 45 килокалории. Не си струва да добавяте още една порция мазнина към яйцата, т.е. майонеза. Особено ако искате да запазите стройна фигура.



9. Ядки и растителни масла

Салата с круша, рукола, козе сирене и орехи - на мнозина им потича слюнка при мисълта за такъв комплект. Въпреки е препоръчително да запомните, че ядките са не само с висока хранителна стойност, но и с високо съдържание на калории. Това не са празни калории, но умереността е най-добрата мярка в техния случай. Не си струва да добавяте зехтин или друго, дори най-здравословното и студено пресовано, растително масло в салата с ядки. Източник на EFA (есенциални ненаситени мастни киселини), включително най-желаните за здравето омега-3 киселини, са ядките. Допълнителната мазнина ще повиши напълно излишно калорийността на салатата.

10. Зърнени храни с подсладено кисело мляко

Зърнените храни с кисело мляко изглежда са една от най-добрите опции за закуска. Това е така, особено ако наблегнем на натуралните, неподсладени овесени ядки – те са с най-много фибри и може да ги съчетаем с неподсладено натурално кисело мляко, към което да добавим любимите си плодове.

Сред предлаганите в търговската мрежа зърнени закуски има и такива, които са богато обогатени с подсладители. Не по-различно е и предлагането на плодови кисели млека. Освен висококачествени продукти има и такива с голямо количество захар и химически добавки в храните.
Не ни остава нищо друго освен да следим внимателно етикетите в името на здравето и фигурата.

Четете още: Ефективна диета по дни ще ни помогне да отслабнем до Коледа