Автор
Теодор Муховски

7 неща, от които трябва да се отървете, за да поставите добро начало на 2023 г.

Началото на новата година е идеалното време да разчистите жилището си от непотребни и остарели вещи и предмети. Всички съхраняваме непотребни вехтории в дома си, сред които има дори такива, за които не помним да сме ги купували. Време е да направим нещо по въпроса, защото тези ненужни предмети задръстват не само рафтовете, но и живота ни, като ни пречат да започнем на чисто през 2023 г.!

Определихме кои вещи си струва да изхвърлите от дома си и подготвихме няколко съвета как да използвате ненужните предмети. Също така разгледахме как да избегнем натрупването на още ненужни вещи.

Хартиени боклуци



Причината за появата им обикновено е мързел. Обикновено не си правим труда да преглеждаме различни сметки и тефтери, за да установим дали все още имаме нужда от тях. Много по-лесно е да подредите листове хартия на рафт, отколкото да решите кои от тях си струва да изхвърлите. Сред най-често събираните хартиени отпадъци са:

- стари сметки и разписки;
- инструкции за експлоатация и гаранции;
- рекламни листовки и брошури;
- стари пощенски картички и списания;
- безполезни документи и сертификати.

Как да го избегнете:

Не позволявайте в дома ви да се натрупват ненужни документи. Отървете се от тях веднага! Обърнете внимание, че ръководствата и сертификатите са достъпни и в електронен вид. Що се отнася до документите, които все още могат да бъдат полезни, те със сигурност могат да се поберат в едно чекмедже. Проверявайте редовно това чекмедже, за да се уверите, че съдържанието му е актуално. Освен това всяка вечер преглеждайте чантите и портфейлите си, като махате ненужните сметки, списъци за пазаруване и листовки.



Излезли от употреба продукти

Те най-често се дължат на забравяне и разсеяност. Невъзможно е да запомним сроковете на годност на всички храни и лекарства, които имаме вкъщи. Постоянното проверяване на датите отнема твърде много време и ни разсейва от по-интересни дейности. В резултат на това много продукти с изтекъл срок на годност остават в домовете ни. Това се отнася по-специално за:

- лекарства;
- подправки;
- зърнени храни;
- козметика.

Как да го избегнете:

Редовно преглеждайте хладилника и шкафовете си, като проверявате срока на годност на продуктите. Трябва да правите това поне веднъж месечно. Между другото, подобни проверки могат да ви подтикнат да приготвите ново изобретателно ястие или да експериментирате с грима си. Може да е много забавно!

Счупени и повредени предмети



Обикновено те се дължат на липсата на навременни решения на вътрешните проблеми. Повредена кафемашина, обувка без ток, счупен четец за електронни книги... по-добре е да занесете повредената вещ в сервиз възможно най-скоро. Ако продължавате да отлагате, има вероятност да не се нуждаете от този артикул! Най-често срещаните примери са:

- повредени дрехи и обувки;
- дефектни уреди;
- счупени чадъри, бижута и други аксесоари

Как да избегнете това:

Поставете си краен срок за поправяне на счупени неща (да речем месец). Ако през това време не направите нищо с неизправния артикул, няма смисъл да го държите повече.

Неуспешни подаръци

Понякога хората нямат умението или желанието да избират хубави и полезни подаръци, но традицията повелява да купят нещо за любимия човек.

Как да избегнете това:

За да предотвратите натрупването на безполезни вещи в дома си, помолете роднините и приятелите си да не ви купуват дрънкулки. По-добре е да съставите списък с нещата, от които действително се нуждаете и го споделите с тези, които искат да ви зарадват с нещо.

Неща, които да запазите за бъдещи случаи

Обикновено те са свързани с навика ни да пазим неща, които не са полезни в момента, но могат да ни бъдат полезни при определен случай или в близко бъдеще. Винаги вярваме, че най-доброто тепърва предстои. В това няма нищо лошо, но този подход води до закупуване/съхраняване на предмети, които най-вероятно никога няма да имат шанс да излязат наяве. Става дума за неща като:

- дрехи, които не ви стоят добре сега;
- обувки, които в момента не са на мода;
- коктейлни комплекти за елегантни поводи;
- облекло, предназначено за определени възможни бъдещи събития (например мечтана среща).

Как да го избегнете:

Купувайте само продукти, от които се нуждаете. Избягвайте да купувате вещи на разпродажба и се старайте да не трупате вещи "за всеки случай".

Неща, свързани с приятни спомени



Желанието ни да запазим спомените си ни кара да се привързваме към предметите. С течение на времето натрупваме твърде много сувенири. Има по-добри начини да не се забравя миналото. Например, няма да забравите почивката си в чужбина, ако опитате националните ястия и посетите местните фестивали. Магнитите за хладилник и другите сувенири са нищо в сравнение с ярките емоции и преживявания! Сред нещата, от които си струва да се отървете, са:

- стари писма;
- подаръци от нашите бивши партньори;
- играчки от детството;
- стари билети за филм, концерт или изложба;

Как да ги избегнете:

Отървете се от непотребните сувенири и се опитайте да не трупате нови. Що се отнася до нещата, които са твърде скъпи, за да се разделите с тях, съхранявайте ги в специална кутия или папка. Основното правило трябва да бъде: съхранявайте всичките си сувенири на едно място. По този начин няма да ви е трудно да ги сортирате и ще можете да премахвате неща, които вече не са актуални, като от време на време добавяте нови.

Вещи, които може да ви бъдат полезни някой ден

Прекалената пестеливост и страхът от недостиг ни карат да трупаме. Не забравяйте, че в днешно време можете лесно да купите, поправите или замените почти всеки елемент. Не си заслужава да държите безполезни вещи в къщата, само защото има малка вероятност да ви потрябват някой ден. Най-често съхраняваните предмети са:

- малки предмети и резервни части, които нямат специфично предназначение;
- резервни копчета и конци;
- празни буркани и кутии;
- аксесоари за хоби, което вече не ви харесва.

Как да го избегнете:

Независимо колко неща сте натрупали, така или иначе ще замърсите жилищното си пространство с безсмислени боклуци. Престанете да превръщате дома си в сметище. В крайна сметка не живеете на необитаем остров и можете да разчитате на приятели или съседи да ви помогнат.

Какво да правите с всички непотребни неща?

Трябва ли всички нежелани вещи да се изхвърлят в кошчето за боклук? Не точно: има много начини, по които можете да ги използвате.

- Дарявайте предмети на приюти и други благотворителни организации.

Например якетата със скъсани ципове и старата постеля могат да осигурят топлина на бездомните животни и да направят живота им малко по-комфортен.

- Занесете старите си книги и списания в обществените библиотеки.

Можете също така да се свържете с колекционери на книги или да оставите книги в най-близката книжна борса. По този начин може дори да намерите нови интересни приятели!

- Дайте втори живот на непотребни предмети.

В интернет е пълно със съвети за изработване на нови и полезни неща от почти всичко. Освен това красивите, ръчно изработени предмети са винаги на мода.

Можете да предложите за продажба някои от ненужните си вещи, като публикувате обява в интернет или в местните вестници. По този начин не само ще помогнете на другите да намерят желани предмети, но и ще спечелите малко пари. Ще увеличите жизненото си пространство. Така в стаите ви няма да е толкова задушно и почистването на дома ви ще бъде много по-лесно.
Някои спомени ни пречат да вървим напред, спъват развитието ни. Колкото по-малко предмети в дома ви напомнят за миналото, толкова по-големи са шансовете ви да изградите успешно бъдеще!

Да се отървеш от старите неща е много мотивиращо. Тази проста стъпка може да ви накара да започнете нов живот през 2023 година.

Промяната на имиджа може да доведе до намиране на по-добра работа или нови приятели!



Четете още: 3 домашни съставки почистват до БЛЯСЪК пожълтялата дограма