Автор
Христина Кирилова

Учени: По-добре е за здравето да сте женени и нещастни, отколкото необвързани и щастливи

Нещастният брак е по-добър за здравето, отколкото да сте щастливо необвързани или разведени, сочи ново проучване.

Учените са категорични, че ако живеете със съпруг, когото отдавна не харесвате, възможността да развиете диабет тип 2 или да имате повишени нива на захар в кръвта, е много по-малка, отколкото ако нямате партньор. Това сочат резултатите от скорошно изследване.

Обяснението на учените е, че когато двама души останат заедно и делят един покрив, те дори подсъзнателно, си влияят взаимно. Особено когато става дума за хранителни навици, а също така и делят разходите си. Това може да доведе до по-здравословно хранене.

Изследвания, проведени в предишни години, изтъкват множество ползи за здравето от брака, като например намаляването риска от инсулт, инфаркт и депресия. Последното проучване обаче е съсредоточено конкретно върху темата как дългото съжителство влияе върху нивата на кръвната захар.

В експеримента са участвали над 3000 души от 50 до 89-годишна възраст, като 76% от тях са обвързани, женени или живеят с партньор. Учените им задали въпроси, свързани със състоянието на любовните им отношения и дали срещат подкрепа от човека, с когото съжителстват.

Данните от отговорите и кръвните изследвания на участниците били преработени и според резултатите, тези които са женени или съжителстват с партньор, имат нива на кръвна захар средно с една пета по-ниски от тези, които са необвързани, разведени или овдовяли. Резултатите са едни и същи и за двата пола.

Любопитен факт е, че качеството на любовната връзка и нивото на разбирателство между партньорите не играят роля в показателите и в заключение учените добавят, че дори нещастният брак е по-добър за здравето от живота на необвързаните.

Четете още: Тя просто иска да правим секс и след това да се върне при съпруга си: Глупак ли съм, ако търпя това?