Автор
Теодор Муховски

Какво ще стане, ако добавим мляко към водата за поливане на растенията

В кухнята може да намерим много продукти, които могат да се използват успешно в ежедневната грижа за растенията. Затова си струва да се откажем от изкуствените торове и да се съсредоточите върху естественото им подрахнване. Не е за вярване колко ще помогне, ако добавите няколко капки мляко към водата за поливане!

Тор от утайка от кафе или черупки от яйца е познат на почти всеки любител на растенията. Междувременно има много по-необичайни трикове за укрепване на саксийните цветя. Един от тях е да поливате растенията със смес от мляко и вода. Как работи всичко това?

Млякото може да ни е от голяма помощ за нашите растения. И всичко това е факт благодарение на съдържащия се в него лактоферин, който има бактерицидни и противогъбични свойства, което ще предпази цветята, и по-специално листата им, под голяма защита срещу възможни гъбични заболявания.



Нещо повече, съдържащият се в млякото витамин В ще се бори с листните въшки и вирусите, които могат да атакуват листата на растенията, а захарите ще осигурят допълнителна подкрепа за растежа и развитието му.

Торът с добавка на мляко ще накара растенията да зарадват окото с красиви наситено оцветени листа и изобилни съцветия. Не забравяйте обаче да не предозирате количеството мляко, добавено към водата. В никакъв случай не поливайте растенията си само с мляко. Това може сериозно да им навреди.

Колко често трябва да поливате растенията си с вода с добавка на мляко?

Цветята се заливат с литър вода, към която се добавя половин чаша мляко. Такива пропорции са идеални, за да не навредят допълнително на растенията.



Нещо повече, не забравяйте да не поливате растенията с подобна смес през периода на горещо време. Тогава млякото може да вкисне и резултатът ще бъде изключително неприятна миризма.

Струва си да поливате растенията с вода и да добавяте мляко не повече от веднъж месечно.

Какви цветя могат да се поливат с мляко?



Не забравяйте, че не всички цветя ще харесат сместа, която искаме да им дадем. Водата с добавка на мляко ще бъде идеална за грижа за фикуси, бръшлян, камбани, алое, папрати или саксийни палми. Поради голямото съдържание на калций, млякото се понася само от растения, които обичат калциевите торове.

Водата с мляко не е подходяща за хранене на ацидофилни растения.



Четете още: Как да оптимизираме дома си и да го направим по-устойчив още сега