Автор
Ива Петрова

Тънка талия само за 7 дни: 4 стъпки да се стопите

За да намалите обиколката на талията си, опитайте се да не преяждате на вечеря. В противен случай тялото няма да има време да изразходва погълнатите калории и ще ги превърне в мазнини.

Тънката талия е мечтата на повечето жени, но и доста голямо предизвикателство за някои от нас, тъй като мазнините, които се отлагат в областта на корема, се стопяват много по-трудно. Това се дължи на влиянието на генетиката, на метаболизма и хормоналния дисбаланс. Понякога дори строгата диета не помага и излишните мазнини по корема се съпротивляват до последно. В тази статия ще ви запознаем с 4 важни и ефективни съвета, които ще ви помогнат да намалите талията си за една седмица. При това ще положите по-малко усилия, отколкото си мислите.



Защо е толкова трудно да се възстанови и поддържа тънка талията?


Талията тип оса е съкровената мечта на много жени, тъй като прави силуета по-женствен и подчертава извивката на бедрата. Въпреки това, по талията се наблюдава най-бързото складиране на мазнини, дори и да останете слаби като цяло.

Ето възможните причини за допълнителните сантиметри на талията (с изключение на генетичното предразположение): Хормонален дисбаланс - например по време на менопаузата, бременност, храносмилателни нарушения, бавен метаболизъм, пасивен начин на живот, приемането на храни с високо съдържание на захар и на рафинирани храни, прекомерна консумация на алкохол, стрес. А ето и ефективно действащите съвети:

Яжте по-малко на вечеря

Най-често напълняваме много, защото преяждаме по време на вечеря, а обилното количество храна моментално се отразява на размера на талията. Добрата новина е, че положителният ефект от промяната на хранителните ви навици към по-добро (например ако ядете по-малко на вечеря или просто вечеряте по-рано) се отразява най-бързо и на талията.

Някои хора твърдят, че не могат да ядат рано поради графика си. Ако това е вашият случай, опитайте се да изядете обилна следобедна закуска и нещо леко за вечеря. Освен това мнозина казват, че вечерята е храната, за която се събира цялото семейство, така че не може да бъде пожертвана. В този случай предпочитайте рецепти, които са лесни за приготвяне и леки за стомаха, или заложете на по-малки порции.

Следобедната закуска, която ще приемете преди това, ще ви позволи да не изпитвате силно чувство на глад. Още на следващата сутрин ще забележите, че талията е намаляла по обем. Това със сигурност ще ви окуражи и ще можете да се придържате към основите на правилното хранене в бъдеще.

Следете размера на порциите си

Не е нужно да гладувате, но се опитайте да не ядете повече от необходимото, особено на вечеря. Изчакайте 5-10 минути и чувството на глад скоро ще изчезне. През този кратък период от време обикновено ядем най-вече нездравословни храни, като хляб и сладкиши. Един от най-добрите трикове да заблудите глада си е да вземете здравословна за храносмилането билкова инфузия веднага след хранене. Опитайте се също така да дъвчете храната си старателно и да ядете бавно.



Приемайте повече протеини

Вероятно сте чували за диетите с високо съдържание на протеини и колко чудодейни са те за кратко време. За да е балансирана и по-здравословна диета ви обаче не забравяйте за другите групи продукти.

Ето кои храни са източници на животински протеини:

- Риба и морски дарове
- Яйца
- Млечни продукти

Източници на растителни протеини:

- Бобови растения
- Ядки и семена
- Пълнозърнести продукти
- Авокадо

Най-добре е да приемате порция протеини на всяко хранене, като комбинирате растителни и животински протеини и добавяте към тях сурови и варени зеленчуци. Опитайте се да намалите максимално консумацията на рафинирано брашно и да го заменете с пълнозърнесто.



Избирайте мазнините внимателно

Мазнините са много важни за здравето на нашето тяло. Според диетолозите, отказвайки се от тях, ние си вредим на здравето. Просто трябва да не да ги елиминирате, а да направите правилния избор. Здравословните мазнини могат да ви помогнат да отслабнете, да свиете талията си и да предотвратите натрупването на мазнини в други зони на тялото ви.

Четете още: Елизабет Хърли сваля 3 кг за един ден с тази зеленчукова супа