Автор
Ива Петрова

6-те форми на витамин С: Как да изберете най-подходящия за вас?

Всички знаем: Витамин С играе важна роля за съхраняване на здравето на организма. Предпазва от анемия, служи като източник на колаген, укрепва сърдечно-съдовата и имунната система.

Но да се постигне високо съдържание на витамин С само с помощта на храната е невъзможно. В какви форми се произвежда витамин С и как се различават?

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е добре проучен през последния половин век. Редица експерти са на мнение, че в далечното минало тялото ни е имало способността да произвежда самостоятелно витамин С, но генетична мутация е сложила край на тази способност. Всички животински видове (и повечето бозайници също) могат да синтезират витамин С с изключение на хората, приматите и някои други представители на животинското царство. Така че хората трябва да компенсират липсата на витамин С чрез храната.



Наличните форми на витамин С

Днес нормата на витамин С е 90 mg на ден за мъжете и 75 mg на ден за жените. Този обем е достатъчен, за да се избегне например болестта скорбут, но не е достатъчен за укрепване на имунната система, подобряване на състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, на мозъка и кожата.

Причини за дефицит на витамин С могат да бъдат:

- недохранване, по-точно с недостатъчно количество плодове и зеленчуци,
- замърсяване на въздуха,
- тежки метали в тялото.

Признаци на дефицит на витамин С

- умора,
- депресивни състояния,
- кървене на венците,
- болки в ставите, мускулите и костите,
- подпухналост.

Ето кои са плодовете и зеленчуците с високо съдържание на витамин С:
Чреша, авокадо, манго, касис, цитрусови плодове, ананас, киви, ягоди.



Зеленчуците с високо съдържание на витамин С са: чушки, броколи, брюкселско зеле, картофи.

Как действа витамин С в организма?


- допринася за лечението на анемия чрез подобряване на усвояването на желязото
- източник е на колаген и здраве за кожата
- укрепва сърцето
- укрепва имунната защита
- подобрява функциите на паметта
- служи като профилактика на пародонтозата
- служи за предотвратяване на инфекции на горните дихателни пътища
- помага за предотвратяване на сепсис.

Съставки на витамин С:

1. Аскорбинова киселина

Най-често срещаната и евтина форма на витамин С е най-позната на потребителите. Аскорбиновата киселина обаче може да причини проблеми с храносмилането, ако има човек проблеми, свързани със стомашния сок. Това е синтетичен продукт, но "аскорбиновата киселина" е идентична с естествените съединения. Тялото усвоява само 30% от веществото. Аскорбиновата киселина се предлага под формата на таблетки, капсули, прахчета.

Минерални аскорбати

Калциев аскорбат - включва калций (100 mg) и аскорбат (900 mg) и се препоръчва за хора, които се нуждаят от подобряване на здравето на костите, предотвратяване на остеопороза. Продуктът предизвиква по-малко дразнене на стомаха, като същевременно запазва антиоксидантния си ефект.

Магнезиев аскорбат - включва магнезий (50-100 mg) и аскорбат (900 mg). Препоръчва се на хора, приемащи лекарства (понижаващи киселинността, диуретици), страдащи от постоянно главоболие, крампи на краката.

Натриев аскорбат - включва натрий (100 mg) и аскорбат (900 mg). Не се препоръчва за хора на диета с ниско съдържание на сол.

2. Метаболити на аскорбат и витамин С

Тази формула на калциев аскорбат е открита през 80-те години. Продуктът съдържа ниска концентрация на метаболити на витамин С (калциев треонат, ксилонат и ликсонат, дехидроаскорбинова киселина). Това допринася за усвояването и увеличаването на съдържанието на витамин С в кръвта (в сравнение с "аскорбинова киселина".



3. Витамин С с биофлавоноиди


Витамин С се комбинира с антиоксиданти (например биофлавоноиди). Тази комбинация от вещества се усвоява по-добре - с около 35% по-добре от обикновена "аскорбинова киселина".

4.Липозомен витамин С


Това е лекарство, което има най-добър ефект на усвояване. За да се насърчи усвояването, липозомният витамин С е разработен с мастноразтворимо покритие, за да помогне на молекулата на аскорбиновата киселина да се движи през храносмилателния тракт. Оралното приложение на витамин С, капсулиран в липозоми, води до повишено съдържание на витамин С в кръвта (в сравнение с некапсулираната форма - "аскорбинова киселина"). Освен това липозомният витамин С помага за понижаване на кръвното налягане при по-ниска доза от класическия витамин С.

5. Аскорбил палмитат

Тази формула прави водоразтворимия витамин С и мастноразтворим. По правило се инжектира в препарати с витамин С, така че да се абсорбира в кожата. В допълнение, аскорбил палмитат е използвани като хранителен консервант.

6. Витамин С с шипки


Продуктите с витамин С с шипка включват "аскорбинова киселина". Плодовете му съдържат висока концентрация на витамин С. Шипките се отличават с наличието на антиоксидантите ликопен, феноли, флавоноиди, елагова киселина и витамин Е.
Както знаете вече всичко това можете да изберете онази форма на незаменимия витамин С, която ще въздейства най-благоприятно на вашия организъм.

Четете още: Лунно мляко: Чудотворната напитка от Древна Индия за здрав сън и спокойствие