Автор
Ева Лъчезарова

Глюкозата - отговорът на всички въпроси за излишните килограми, вечната умора и нуждата от кафе следобед?

Джеси носи запомнящата се фамилия Инчауспе и е поела на трудна, но много важна мисия, свързана с образоването на хората по темата с глюкозата.

Тя е симпатична французойка, известна като Богинята на глюкозата и има над 2 милиона последователи в Instagram. Инчауспе е автор и на две книги “Глюкозната революция”, издадена на български от “Колибри” и The Glucose Goddess Method, в които дава ценни съвети, свързани с глюкозата.

Джеси е завършила математика и биохимия, а интересът ѝ към оптималното здраве се отключва, когато е едва на 19-годишна възраст. Тогава тя претърпява тежък инцидент, от който успява да се възстанови, но у нея остава вечният стремеж да е най-добрата версия на себе си.

През 2019-а година тя създава акаунта си в Instagram - glucosegoddess, където качва любопитна информация относно глюкозата, а голяма част от нейните последователи споделят, че именно съветите на Джеси са им помогнали радикално да променят живота си.

А защо е важна глюкозата?

Глюкозата всъщност е приоритетният енергиен източник за всички наши клетки. Изумителното е, че всяка минута тялото ни изгаря осем милиарда молекули глюкоза. Основният начин, по който телата ни си набавят глюкоза е чрез храненето, но откъде тогава идва проблемът? Природата е предвидила да приемаме глюкоза основно чрез храненето с различни растения, но с индустриализацията на хранителната индустрия и с достъпността на всякакъв вид храна, голяма част от хората обаче прибягват до силно преработени храни, които съдържат основно нишесте и захар, но не и фибри. Този тип хранене води до т.нар глюкозни пикове, които са изключително вредни за нашето тяло.

View post on Instagram
 


“Ако полеете на едно растение с твърде много вода, то ще се удави, по същия начин има количество глюкоза, което е точното за нас: достатъчно, за да се чувстваме чудесно.” - споделя Джеси. Когато кръвната ни захар скочи, митохондриите ни се претоварват, което води до приток на свободни радикали и оксидативен стрес. Когато тези пикове са постоянни в дългосрочен план, това е моментът, когато започваме да виждаме някои сериозни признаци по тялото си. При всеки човек те варират от наднормено тегло, което не може да се свали, през бръчки, бързо остаряване, акне, инсулинова резистентност, безплодие, поликистозни яйчници и диабет тип 2. Глюкозните пикове водят след себе си до резки спадове часове по-късно (тъй като се освобождава голямо количество инсулин, за да се премахне излишната глюкоза от кръвта), което пък може да доведе до чувство на силна умора, глад и незабавната нужда от кафе или нещо сладко. Така голям процент от хората в западния свят са обречени на цикъл от пикове и спадове през целия ден: глад, умора, пристрастяване към захарта и кофеина.

View post on Instagram
 


Къде обаче е изходът от този омагьосан кръг?

В своята книга Джеси дава 10 полезни съвета, чрез които всеки може да регулира глюкозата в организма си. Може би един от най-ценните и лесни за прилагане от тях е да ядете храните в правилния ред. Важното тук е да поставите на първо място фибрите, на второ протеините и мазнините и на последно нишестето и захарите. Единствено с това да изядете броколито си или салатата си преди да хапнете прости въглехидрати, имате шанса да намалите скока на глюкозата си с до 73%. Това е така защото, ако нишестето или захарта попаднат първо в стомаха ви, те стигат бързо до тънките черва, където скоростно се разграждат до глюкоза, а това именно е механизмът на глюкозните пикове.

Ако хапнете първо зеленчуци, които съдържат фибри, то те ще създадат в тънките черва вискозна мрежа, която затруднява преминаването на глюкозата в кръвния поток. Фибрите всъщност забавят разграждането и усвояването на глюкозата и по този начин предотвратяват нейните резки пикове и спадове.

View post on Instagram
 

Другият полезен съвет, от арсенала на Джеси ще разочарова голяма част от любителите на сладкото и той е - закусвайте винаги солена закуска. Започването на деня ви със закуска, богата на захар, може да повлияе на нивата на глюкозата в кръвта ви през останалата част от деня. Вместо това изберете по-питателна закуска като омлет с авокадо или пълномаслено кисело мляко с тахан по избор. Ако искате да добавите нишесте или нещо сладко, изберете сложни въглехидрати като овесени ядки или пък цели плодове.

Съветите на Джеси са лесни за изпълнение и не изискват много усилия, но тя все пак напомня, че глюкозата не е всичко. Съществуват храни, като трансмазнините например, които поддържат нивата на глюкозата стабилни, но в същото време не са полезни за здравето. Важното е да започнете да правите осъзнати избори, що се отнася до храната, която приемате и да знаете, че глюкозните пикове и спадове, могат да причинят редица здравословни проблеми, а всъщност са изключително лесни за менажиране.