Автор
Теодор Муховски

Гераскофобията – страхът от остаряването, който отнема радостта от живота

"Тя премахва признаците на стареене на кожата", "За нея времето е спряло", "Тя не изглежда на годините си".
Подобни послания със сигурност не улесняват примирението с отминаващото време. За едни остаряването е дар, а за други - проклятие. Някои хора изпитват силен страх от остаряването, известен като геркофобия. Този проблем засяга и младите хора.



В търсене на вечна младост

Разбира се, няма нищо лошо в това да се грижите за себе си. Физическата активност, диетата и подходящите козметични процедури са истинско пиршество за душата и тялото, за да изглеждаме сияйни и здрави.

Въпреки това натискът да поддържаме младежки вид в епохата, когато по телевизията, в рекламите, на кориците на списанията и в Instagram властват безупречни образи на звезди или знаменитости, които "не изглеждат на годините си", вече е нещо обичайно.
Наред с това са и рекламите на козметика - продукти, за които се предполага, че "се борят с първите признаци на стареене" или "изкореняват признаците на стареене на кожата". А рафтовете на аптеките са препълнени с продукти, които се предполага, че ще ни помогнат да останем млади завинаги.
Така че едва ли е изненадващо, че някои хора - дори в млада възраст - започват да изпитват страх от остаряването. Тази фобия е известна като гераскофобия.

Гераскофобия: симптоми

Гераскофобията е страх от промените, които ще настъпят в тялото и психиката на човека в резултат на остаряването. Фобията кара някои хора да изпитват постоянен и неоснователен страх от този естествен процес.
Човек, който изпитва гераскофобия, се страхува от загуба на независимост, по-малка активност след пенсиониране или намалена физическа форма. Той или тя е недоволен/а от промените, които ще настъпят във външния вид с напредването на годините. Понякога тези хора завиждат на здравето и външния вид на младите хора.

Страхуват ли се младите от остаряването?

Оказва се, че страхът от стареене засяга най-вече младите хора.
Проучване на Кралското дружество за обществено здраве показва, че цели трима от петима представители, родени през 80-те и 90-те години на миналия век, правят всичко възможно, за да се борят с физическите и психическите признаци на стареенето.

Според доклада гераскофобията засяга по-често жените, отколкото мъжете.
Сара, която вече е над 30-годишна, решава да сподели страховете си.
Тя признава, че когато е била на 25 години, се е чувствала стара, защото "тази възраст вече е на половината път към 50-те.
- Чувствах, че трябва да знам със сигурност каква кариера да следвам и дали да планирам семейство. Сега, когато съм почти на 30, мога да кажа колко глупаво е било това за един толкова млад човек", признава тя.
В продължение на пет години тя се бори с гераскофобията. През това време тя рядко излиза от къщи и се притеснява, че тялото ѝ става все по-слабо.

Неотдавна 64-годишната Мадона зае централно място на сцената на наградите "Грами".

Интернет потребителите бяха изненадани от "новото ѝ лице" и я посъветваха да спре да си прави пластични операции.
Темата за остаряването по собствено усмотрение отново се разпали, като попиконата призна, без да се замисля, че е "станала жертва на ейджизъм и мизогиния".
- От началото на кариерата си съм унижавана от медиите, но разбирам, че всичко това е тест. Очаквам с нетърпение да прокарам пътека, така че на всички жени да им е по-лесно през следващите години", пише Мадона в социалните мрежи.

"Модата" за старостта се завръща?

Напоследък се говори, че "модата" за старостта се завръща. Холивудските стандарти за външен вид също започват да се променят, а звезди като Шарън Стоун и Салма Хайек доказват, че животът не свършва след четиридесетте.
В интервю за Vogue Джейн Фонда призова младите хора да спрат да се страхуват от остаряването.

Звездата изтъква, че напредналата възраст не означава непременно липса на удоволствие от живота.
Фонда признава, че хората, които не могат да си позволят пластична хирургия или треньор, ще преживеят процеса по по-лош начин. Тя също така разкри, че си е направила лифтинг на лицето, но след това е спряла да използва подобни процедури. Не е искала те да нарушат пропорциите на лицето ѝ.
- Не се гордея с тази процедура - призна тя в интервю за Vogue.

Остаряването: как да приемем процеса?

Ако изпитваме ирационален страх от остаряването, когнитивно-поведенческата терапия може да ни помогне.
Тя може да ни помогне да приемем по-добре това, което се случва с тялото и психиката ни, както и да се научим да се наслаждаваме на този естествен процес. Освен това терапията може да ни помогне да се почувстваме отново комфортно със себе си.

Четете още: Какво да направите, за да изгаряте повече калории, докато спите?