Автор
Теодор Муховски

Какво да направите, за да изгаряте повече калории, докато спите?

Винаги свързваме изгарянето на калории с физическите упражнения, но може би не знаете, че тялото ни работи дори когато сме в покой.

За ползите от здравословния сън може да се говори надълго и нашироко. Като осигуряваме на организма необходимото количество сън, предотвратяваме заболявания, подобряваме умствените функции и регулираме метаболизма. Освен това по време на сън организмът непрекъснато гори калории - поддържането на температурата и основните жизнени функции е свързано със значителни енергийни усилия. Какво може да се направи, за да се накара тялото да изгаря повече калории по време на сън?
Представяме ви няколко съвета как да увеличите изгарянето на калории, докато спите.



Колко калории изгаряме по време на сън?

Според проучванията по време на сън изгаряме около 70 килокалории на час. Точният брой на калориите, изгорени по време на сън, обаче се влияе от редица фактори, включително количеството сън, хранителния режим, физическата активност и скоростта на метаболизма.
Какво можете да направите, за да изгаряте повече калории, докато спите?
Приложете на практика следните правила и тялото ви ще започне да изгаря натрупаните мазнини.

Не преяждайте преди лягане

Храносмилането на храната е голямо усилие за организма и пречи на нормалния сън. Освен това енергията от храната, която се усвоява през нощта, не се изгаря, а се складира в мастната тъкан, така че е по-добре да не се преяжда през нощта. Яжте в идеалния случай около 2 часа преди да заспите. Ако все пак трябва да хапнете нещо непосредствено преди лягане, изберете лека здравословна закуска.



Определяне на редовно време за лягане

Спането в определени часове ще регулира дневния ви ритъм - нивата на мелатонин и кортизол ще се стабилизират, така че тялото ви ще спре да складира излишни мазнини.

Сън при достатъчно ниски температури

Спането при ниска температура ускорява метаболизма. Според проучване, при мъжете, които са спали при температура 18,8 градуса в продължение на един месец, се наблюдава десетпроцентно увеличение на активността на метаболизма на мазнините. Повишаването на стайната температура до 23 градуса доведе до връщане към предишните резултати.
Затова си струва да се осигури подходяща температура в помещението, за да се стимулира тялото да изгаря мазнините по-интензивно.



Спете достатъчно - това ще ви предпази от преяждане през деня.

Хората, които не спят достатъчно, са по-склонни да желаят висококалорични ястия. Организмът иска да получи енергия от храната, затова жадува за храни, съдържащи мазнини и захар. Такава храна осигурява прилив на енергия веднага след консумацията ѝ, но той не продължава дълго, а натрупаните калории водят до увеличаване на теглото.



Четете още: Безопасно ли е за ядене мухлясалото сирене