Автор
Кристина Кирова

Чарлз изпълни предсмъртното желание на Елизабет II, ето какво се случи

Крал Чарлз III изпълни предсмъртното желание на майка си, кралица Елизабет II и баща си, принц Филип, днес. Изобрът на датата съвсем не е случаен, а денят е повече от специален за кралската фамилия.

На 10-и март, през 1964 г., се ражда най-младият син на Нейно Величество - принц Едуард и тази година, навръх 59-ия си рожден ден, беше удостоен с титлата "Херцог на Единбург". Тя ще съпътства името му доживот, а неговият син Джеймс ще бъде граф на Уесекс.

Новината беше съобщена от Бъкингамския дворец в края на една натоварена за кралското семейство седмица, в която беше потвърдено, че децата на принц Хари и Меган Маркъл - Арчи и Лилибет, ще носят титлите "принц" и "принцеса".

View post on Instagram
 

"Негово Величество кралят има удоволствието да предостави херцогство Единбург на принц Едуард, граф на Уесекс и Форфар, по случай 59-ия му рожден ден", пише в иофициалното изявление.

Припомняме ви, че предишният притежател на титлата беше принц Филип, който си отиде от този свят на 9-и април 2021-ва, а кралица Елизабет го последва малко повече от година по-късно. Приживе и двамата са споделили волята си на Чарлз един ден точно Едуард да наследи херцогството на Единбург.

View post on Instagram
 

Принц Филип беше херцог на Единбург от далечната 1947 г., когато сключи брак с Нейно Величество.

След като тази сутрин получиха титлите си, принц Едуард и съпругата му Софи ще изпълнят първия си официален в следващите часове. Те ще посетят прием в Единбург за отбелязване на една година от войната в Украйна.

View post on Instagram
 

Титлата "херцог на Единбург" беше обещана на Едуард преди повече от 20 години след сватбата му със Софи Рис-Джоунс през лятото на 1999 г., когато Елизабет го провъзгласи за гарф на Уесекс.

Четете още: Хари призна пред психотерапевт: Меган го спасила от пропадане