Автор
Христина Кирилова

Левенти да искаш: България е на трето място по брой младежи, които живеят при мама и тате и не плащат сметки

Има новини, които ни карат да се гордеем, че сме българи, ама тази не е точно от тях. Да си го кажем честно - тук си имаме много млади хора, които живеят при мама и тати до 35-годишна възраст и още по-скандализиращото е, че дори не помагат с плащането на сметките.

Неслучайно е измислен великият български лаф "Тате носи, мама меси". Защото огромна част от младото поколение смята, че няма никаква нужда да ходи на работа и да си вземе живота в ръце, след като родителското тяло има възможност да дава пари и да осигурява добър стандарт на живот.

Резултатите от социологическо проучване сочат, че България е на трето място след Гърция и Италия по брой младежи - хрантутници. Тази информация беше потвърдена от зам.-министъра на труда и социалната политика Емил Мингов, който беше цитиран от БТА.

По данните, изложени от него, 140 хил. младежи (до 35-годишна възраст) не са ангажирани нито с учене, нито с работа. А в същото време стана ясно, че няма достатъчно кадри за предстоящия летен сезон по хотелите и ресторантите и че в последно време се наблюдава феномен - намаляване на безработицата и все по-осезаема липса на работна ръка.

Още по-стряскащ е фактът, че по думите на зам.-министъра, причината за нежелание на хората да се развиват, да работят и да живеят на собствени разноски, остава неясна.

Четете още: Истински шок: Далай Лама целуна малко момче и му каза ‘’смучи ми езика’’