Автор
Антония Дамянова

Каква е връзката между пържените картофи и депресията: учените стигнаха до доста неочаквани заключения

Китайски учени откриха връзка между честата консумация на пържени храни и повишения риск от тревожност и депресия.

Оказало се, че любителите на пърженото страдат от депресия със 7% по-често, а от повишена тревожност – с 12% по-често от хората с други кулинарни предпочитания. Това важи особено много за пържените картофи.

Изследователите установили още, че мъжете са по-склонни да бъдат изложени на риск.

Проучването се основава на диетични данни на 140 728 души, събирани в продължение на 11 години. Неговите открития показват, че тези, които редовно ядат пържени картофи, са с 2% по-склонни да бъдат депресирани от тези, които ядат пържено бяло месо.



Учените обаче отбелязват, че заключението, че такава храна влияе на депресията, може да бъде обореноо. По-специално, това е мнението на Дейвид Кац, основател на нестопанската инициатива за истинско здраве - глобална коалиция от експерти, които се занимават с медицина, основана на доказателства.

Тоест, причинно-следствената връзка може също толкова лесно да се промени в обратна посока – това означава, че хората, страдащи от депресия или повишена тревожност, са по-склонни да се обърнат към храна, която им е вкусна, за да облекчат състоянието си.

С други думи, те "подхранват" стреса с пържени картофи.

Четете още: Точно сега: направете яйчен фаст, свалете ненужните килограми