Автор
Весела Георгиева

Искали да потопят яхтата на кралица Елизабет Втора

ФБР разсекрети архиви за редица визити на британската кралица Елизабет II в САЩ, сред които има данни за заплахи срещу нея и дори потенциален план за заговор за нейното убийство, информираха Франс прес и БТА.

Сред документите, публикувани на сайта на ФБР, има и такъв, касаещ пътуване на кралицата и съпруга й, принц Филип до западното крайбрежие на САЩ през 1983 г.

Според сведение, получено от полицията на Сан Фрациско чрез източник, близък до ирландските националистически среди, мъж, който твърдял, че дъщеря му е била убита в Северна Ирландия при стрелба с гумени куршуми, е изразил намерение да навреди на британския монарх.

View post on Instagram
 

Той е планирал да направи това като блъсне тежък предмет от моста Голдън гейт в Сан Франциско върху британската кралска яхта "Британия", преминаваща под него, или пък като се опита да убие кралицата по време на нейна визита в Националния парк Йелоустоун.

Четири години по-рано, през 1979 г., паравоенната група Ирландска републиканска армия (ИРА) уби в бомбен атентат лорд Луис Маунтбатън, братовчед на Елизабет II, в разгара на насилието в Северна Ирландия, в което се противопоставяха републиканците и юнионистите.

Друг разсекретен документ на ФБР, касаещ визита на Елизабет II през 1991 г., говори за заплахи, дошли от ирландски групировки за внасяне на смут в събитията, на които е трябвало да присъства британският монарх, като например бейзболен мач и прием в Белия дом.

View post on Instagram
 

Трети документ, датиращ от 1989 г., казва, че дори и да не е била изричана никаква конкретна заплаха срещу кралицата, възможността за заплахи, идващи от ИРА срещу британската монархия, винаги е присъствала.

Кралица Елизабет II, която почина миналия септември на 96 години, беше обект на няколко опита за убийство. През 1970 г. предполагаеми сипмаптизанти на ИРА се опитаха да предизвикат дерайлиране на влака й западно от Сидни, в Австралия, а през 1981 г. ИРА планира бомбен атентат по време на визита на кралицата в Шотландия.

Същата година тийнейджър с психически проблеми стреля по колата, в която пътуваше Елизабет II по време на нейна визита в Дънедин в Нова Зеландия. Този опит за убийство бе запазен в тайна от полицията до 2018 г., когато бяха публикувани документи на разузнаването по искане на местна медия.