Автор
Антония Дамянова

Авиокомпания разреши на мъжете стюарди да носят грим и дълги коси

Австралийската авиокомпания Qantas въведе революционни промени в правилата си за униформа, основана на пола, позволявайки на служителите мъже да носят грим и да имат дълга коса, съобщи BBC. Това се случва за първи път във вековната история на авиокомпанията.

В новото ръководство на авиокомпанията за стила на персонала се казва, че вече не е задължително стюардесите да носят грим и обувки на ток, докато са на работа.

View post on Instagram
 

Основната реформа в "стила и външния вид" идва в отговор на променящите се очаквания на клиентите и необходимостта от модернизиране на работните места, казва говорител на авиокомпанията.

Австралийската авиокомпания предприема подобни действия, след като конкурентни на нея авиокомпании вече облекчиха своите правила. Virgin Atlantic например възприеха неутрални по пол униформи. Така, наред с възможността да носят равни обувки, и жените, и мъжете ще имат право да се кичят с определени видове бижута, включително големи часовници и диамантени обеци. Според старите изисквания часовниците на жените трябвало да бъдат по-малки от тези на мъжете стюарди.

Особено щастливи от промените са стюардесите, за които преди се очакваше да носят високи токчета при полети на дълги разстояния, а сега най-сетне дамите ще се радват на по-удобни и практични обувки.

Някои мъже от обслужващия персонал пък изразиха радостта си от това да им бъде позволено да ползват по време на работа коректор и фон дьо тен.

"Тези промени ще направят униформата ни по-комфортна и практична", споделя още представител на авиокомпанията.

Новите правила също така разрешават на всички служители, включително пилоти и стюардеси, да имат дълга коса, но с условие да я носят на опашка или кок.

Съгласно новата политика обаче служителите на Qantas ще трябва да пазят татуировките си покрити.

Четете още: Това не е моя работа: 8 неща, които една стюардеса никога няма да направи за вас