Автор
Антония Дамянова

7 неща, които никога не трябва да съхранявате на балкона, но го правите

Балконът е удобно място за съхранение на неща, които не се побират в апартамента или на такива, които не ни трябват толкова често в ежедневието. Всички щастливи собственици на тази привилегия поне веднъж са се изкушавали да сложат там всичко, което ги дразни.

Не всички предмети обаче могат да се съхраняват безопасно на открито. Нека поговорим за това по-подробно.

Газови бутилки

Газовите бутилки могат да причинят пожар и експлозия, така че съхраняването им на балкона не е никак желателно. Ако имате подобна вещ, тогава тя трябва да бъде поставена в специално помещение - тъмно, сухо и недостъпно за слънчева светлина (например килер). Но не и там, където присъствието му може да доведе до тежки последици.

Запалими течности

Запалимите течности включват бензин, керосин, ацетон и други химикали. Съхраняването им на балкон може да предизвика пожар. Ако използвате тези вещества за битови или промишлени цели, трябва да ги съхранявате в специални контейнери в отделни помещения.



Експлозиви

Експлозивите включват пиротехника и други опасни предмети. Съхранението им на балкона също е забранено от закона. Ако имате такива предмети, те трябва да бъдат предадени на организации, участващи в тяхното обезвреждане.

Боклук

Боклукът може да привлече гризачи и насекоми там, а също така да стане източник на неприятна миризма и да развали комфорта на живот не само за вас, но и за съседите ви.

Велосипед

Съхраняването на велосипеда на балкона може да изглежда като удобно и лесно решение, но не е най-добрият избор. Например метеорологичните условия могат да имат отрицателно въздействие върху този вид транспорт. Дъжд, сняг, вятър и слънце могат да повредят рамката, колелата и други части. В резултат на това може да се наложи да смените части или дори да си купите нов велосипед.

Строителни материали

Прах и мръсотия от околната среда могат да се натрупат върху строителните материали, ако се съхраняват на балкон. Това може да доведе до влошаване на качеството на боята, повреда на дървени части и на бетона. Някои материали, като гипс и цимент, могат да се слепят поради влага и да станат неизползваеми.

Обувки и дрехи

Някои хора поставят неща извън сезона на балкона, като ги прибират в кутии. Въпреки това въздухът там може да бъде твърде влажен или прекалено сух, което ще се отрази негативно на качеството на някои видове тъкани и кожи. Това може да доведе до появата на мухъл и гъбички по дрехите и обувките, както и до тяхното загниване.

Какво да направите?

Всяка зона в апартамента има своя собствена функция, например в банята се къпете, в кухнята готвите, а в хола релаксирате. Ако нямате килер, вместо да използвате балкона като склад, може да ги предадете на съхранение в специализирани складове. Там например можете да поставите мебели, домакински уреди, велосипеди, дрехи и обувки в идеални условия за съхранение, защитени и без неприятни миризми от гризачи и други вредители.

С други думи, съветът е прост: не се отричайте от прекрасното местенце, наречено балкон. По-добре е да създадете удобен кът за сядане там, наслаждавайки се на гледката от него.

Четете още: 7 фън-шуй съвета за дома, с които да привлечете всичко, което си пожелаете!