Автор
Теодор Муховски

Опасно е: защо никога не трябва да спите на отворен прозорец

Още от детството са ни съветвали, че е най-добре да спим в проветриво помещение. Предполага се, че постоянният достъп до свеж въздух допринася за здравословна почивка.

Но дори и тук понякога всичко не е толкова просто. Време е да ви разкажем за недостатъците на спането при отворен прозорец, което е актуално именно през летния период.



Течение

Когато навън е горещо, логично е да искате свеж въздух. Особено през нощта, защото може да е трудно да заспите на задуха. Ако обаче отворите прозорците в целия ви дом за по-добро проветряване, ще се появи течение. Точно това течение може да изиграе жестока шега на здравето ви.

На сутринта може да се събудите с признаци на неразположение и настинка. Хрема, кашлица и болки в гърлото. Болка във врата и гърба също са доста вероятни.

Ако искате да спите на отворен прозорец, по-добре е да избягвате течението - затворете вратата на стаята си или не оставяйте отворени прозорци в други помещения на дома си.

Неканени гости

Филмите, в които крадци лесно проникват в чужди жилища, докато собствениците спят, невинаги са чиста измислица. Тревожните хора понякога се страхуват да оставят прозорците си отворени през цялата нощ. Особено ако живеят на първия етаж.

Затова е по-добре да проветрявате апартамента през деня, а през нощта да използвате чудото на техниката, наречено климатик. Можете обаче да прибегнете и до друг стар изпитан метод - да монтирате решетка на прозореца. Тогава няма да се страхувате от неканени гости.



Светлина и шум

За да се насладите на добър нощен сън, се нуждаете не само от тишина, но и от тъмнина. Разбира се, понякога не можете да получите нито едното, нито другото. И вероятно осъзнавате, че пренебрегването на тези неща не е здравословен навик. Особено ако прозорците ви остават отворени през цялата нощ, пропускайки ненужни звуци и чужда светлина.

Знаете ли, че шумът, идващ от улицата, повишава нивата на хормона на стреса? Това прави мозъка неспособен да заспи дълбоко. Ако това се повтаря от време на време, организмът повишава холестерола, което допълнително застрашава здравето ви.

Какъв е изходът от ситуацията? Тапи за уши и маска за очите, затъмняващи завеси или щори и използване на климатик вместо отворени прозорци през нощта.

Алергии

Ако не сте алергични, имате малко повече късмет от хората, чиито организми реагират зле на цъфтежа на всякакви треви и растения. Те са принудени да приемат лекарства за облекчаване на симптомите. Ако и вие сте сред тях обаче, затварянето на прозорците през нощта е следващото ви спасение, особено през пролетта и лятото, когато природата постепенно се изпълва с ярки цветове и цъфтежи.

През нощта полените могат да проникнат в дома ви, да се настанят на перваза на прозореца, в леглото и да попаднат в дихателните пътища, което само ще влоши състоянието и ще ви лиши от нощна почивка.

Ако страдате от това заболяване, сигурно ви се е иска очите ви да спрат да сълзят, лицето ви да спре да се подува и да се отървете от кихането. Тогава се опитайте да проветрите стаята си малко преди лягане и не оставяйте прозорците отворени през цялата нощ.



Замърсен въздух

Никой не обича да диша мръсен въздух през нощта или когато и да било. Затова жителите на големите градове предпочитат да затварят прозорците си през нощта. Така е по-безопасно и по-комфортно за собственото им здраве и благополучие.

Насекоми

Всички знаем колко дразнещи могат да бъдат комарите. И ако през деня обръщаме внимание само на ухапванията, то през нощта към тях се прибавя и неприятното жужене над ухото. А какво става, ако през прозореца прелети някое жилещо насекомо? По-добре не гадайте, а затворете прозорците си, за да спите спокойно.

Но не бързайте да действате радикално! Достатъчно е да инсталирате мрежа против комари и други насекоми и ще можете да сте по-спокойни при отварянето на прозореца.