Автор
Теодор Муховски

Решението на ухапванията от комари се крие в кухнята ви

Лятото има своите хубави страни, но когато е прекалено топло и се потим постоянно става доста неприятно. И другото отрицателно нещо са комарите.

Те могат да бъдат страшно досадни и освен това ухапванията им не винаги са безобидни, особено за хора, страдащи от алергия.
Тези насекоми виреят предимно в топла и влажна среда. Техните ухапвания щипят заради слюнката им, а това, плюс нараняването на кожата, ни кара постоянно да се чешем.
За съжаление, чесането на ухапванията от комари може да раздразни допълнително кожата и дори да доведе до инфекции.



Затова решихме да споделим паста, която всеки може да си направи сам. Тя се препоръчва за овладяване на сърбежа. А също така ще се спрем на това как да излекуваме всички ухапвания от комари и кога да се притесняваме за болести, пренасяни от тези насекоми.

Незабавно облекчение

Подобно на леките изгаряния, ухапванията от комари се успокояват толкова повече, колкото по-бързо реагирате на тях. Затова е добре да измиете засегнатия участък със сапун и вода и след това да приложите пакет с лед за 10 минути, за да намалите сърбежа и отока.

Има един изненадващо ефективен метод за намаляване на реакцията на сърбеж - направете паста от сода за хляб и вода, нанесете я върху ухапването и изчакайте 10 минути.



За да си я приготвите, използвайте една супена лъжица сода за хляб и приложете само толкова вода, колкото да се получи гъста паста.

След изтичането на 10-те минути можете просто да я измиете.

Кога трябва да се притеснявате за ухапванията от комари?



За щастие маларията не се среща често по нашите географски ширини. Така че, ако сте били ухапани в България или някъде в Европа, няма да се заразите с тази болест.

Въпреки това, ако сте ухапани в страна, в която има малария, предупредителните знаци включват:

- висока температура, изпотяване и втрисане;
- главоболие и чувство на обърканост;
- чувство на силна умора и сънливост (особено при децата);
- усещане за болест, болки в корема и диария;
- загуба на апетит;
- мускулни болки;
- пожълтяване на кожата или бялото на очите;
- болки в гърлото, кашлица и затруднено дишане.

За щастие у нас все още няма комари, които пренасят вируса Зика, треската Денга или вируса Западен Нил. Но за съжаление има вероятност заради изменението на климата някой ден тези болести да се пренесат и в Европа.

Винаги се консултирайте с лекаря си за съответните лекарства и ваксини, преди да пътувате до страни, засегнати от болести, пренасяни от комари.

И за да сме наясно - содата за хляб само успокоява сърбежа. Ако имате съмнения за малария, незабавно потърсете медицинска помощ.