Автор
Теодор Муховски

Привличат лош късмет: 5 растения, които не бива да засаждате в имота си

Когато планирате разсадите, обърнете внимание не само на красотата и външния вид на цветята и растенията, но и на тяхната енергия. Има растения, които не бива да засаждате, колкото и да ви се иска.

Причината е много просто – водят да нещастие и липса на късмет. Ето кои са те:

Бръшлян



Някога той се е смятал за символ на преданост, дълголетие, а някъде и за талисман за неомъжени момичета. Според легендите, бръшлянът може да посее раздор в семейството, да отнеме от къщата жизнената енергия и любовта.

Смърч (елха)



Хората казват, че смърчът води до самота и дори до смърт. Подобни суеверия са свързани с факта, че в стари времена едноетажните къщи са се отоплявали с печки и когато дървото станело твърде високо, можело да затвори клоните си към тръбата на печката.

В наши дни все още трябва да се помни, че за елхата трябва да се отдели специално място - тя не трябва да лежи в сянката на зеленчуковата градина на собственика и съседните парцели. Струва си също така да се знае, че игличките ѝ вкисляват почвата.

Червен бъз



Нищо чудно, че в стари времена се е смятало, че той е посаден от самия дявол, който се е настанил в корените му. Плодовете на това растение са отровни и ако не го разпознаете, опитвайки случайно плодовете му, то е вероятно да се отзовете в болница. Има и добра страна: съществува и суеверие, че като скриете червен бъз в джоба си, можете да отблъснете лошото око.

Момина сълза



Смята се, че е знак за раздяла. Твърди се, че тя е в състояние да провокира кавги между двама влюбени. В допълнение към това лошо предзнаменование, такова красиво и снежнобяло цвете съдържа токсичен сок и може да предизвика алергии.

В тази връзка нашите предци са предупреждавали за опасността от цъфтеж на момина сълза в близост до къщата. Твърди се, че тя може да донесе лош късмет и дори смърт.

Роза



Въпреки цялата омайна красота на това цвете, и за него у хората съществува лошо вярване. Отглеждайки роза в градината, може да се сблъскате с болест или неуспех. Ако венчелистчетата са паднали - трябва да очаквате нещастие до смъртта на любим човек.