Автор
Антония Дамянова

Само ден след протеста: Новините за заплахи към жени от днес ще ви оставят без думи

Казусът с бруталното нападение с макетен нож над 18-годишната Дебора, в което е обвинен бившият ѝ приятел, както и последвалото му оневиняване от съда, предизвикаха бум на негодувание и гняв сред българското общество. Масови шествия и протести в цяла България доказаха, че на обществото му е писнало от беззаконие, корупция и несправедливост, от своеволие и омаловажаване стойността на най-висшата ценност – човешкия живот.

Хиляди се включиха в протестите на 31 юли в подкрепа на пострадалото момиче. Десетки градове у нас надигнаха глас срещу насилието. На централните площади или пред съдебните палати в цялата страна хората демонстрираха подкрепата си към семейството на момичето, изразиха несъгласието си с правосъдната система в страната и непримиримостта си към чувството за безнаказаност.



За жалост случаят с непростимата чудовищна постъпка, в която е обвинен 26-годишният Георги Георгиев от Стара Загора, не е единствен у нас. А е пример как безхаберието и алчността сред висши служители в правосъдната система с лекота пускат на свобода духа на злото, на беззаконието и слободията. Днес в медийното пространство продължава да „ври и кипи“ от новини, в които мъже сипят закани за убийство над жени; новини, в които едни човешки същества заплашват със саморазправа и смърт, тормозят, изнудват, насилват или убиват други човешки същества.

Новините все по-често се превръщат в потресаваща криминална хроника. Сред днешните стряскащи заглавия четем за 24-годишен мъж, заплашвал непълнолетно момиче с убийство. Девойката, която е от село Струма, подала оплакване в районното управление на град Сандански в последния ден на юли, че на неустановена дата през месец юни тази година, чрез интернет приложения, е получила закани за живота си. В резултат на незабавните действия, предприети от работещите по случая полицаи, е установен и задържан 24-годишен мъж от село Лешница, в чийто дом е открито и оръжие - газов пистолет, регистриран на негово име.

По искане на Софийска районна прокуратура Софийският районен съд е задържал и друг мъж, заканил се с убийство на жената, с която живеел на съпружески начала. Грозната сцена се разиграла посред бял ден на 20 май в къща в село Долни Богров. Обвиняемият скочил срещу жената с думите: „Ще те убия, ако не се махнеш веднага“. След това взел кухненски нож и опрял острието му до гърлото на жената.

Заплахи за убийство към нея последвали още два пъти – на 16 юли и на 27 юли. Поведението му силно уплашило жената и тя била принудена да подаде жалба в полицията. Образувано е досъдебно производство по случая, а мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. По-късно състав на Софийския районен съд му е наложил най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, която подлежи на обжалване пред Софийския градски съд.

С това обаче не свършват криминалните новини на 1 август – ден след масовите протести в страната. Оказва се, че заплахи за живота си е получила и самата Моника Маринова – жената, която първа сигнализира за случая с 18-годишното момиче, нарязано с макетно ножче.

„Вчера видях море от хора. Много плакахме, защото имахме нужда да знаем, че не сме сами. Борбата е много трудна и осъзнаваме, че тепърва ще става по-трудна”, е споделила Маринова пред Нова тв. Тя уверява, че лицето, което я е заплашвало, вече е пуснато на свобода. И споделя, че не смее да излиза от дома си сама.

„Категорично смятам, че ако не бяха медиите, институциите нямаше да ускорят своята работа. Видяхме какво се случи за един месец – едно голямо нищо”, заяви тя. И, уви, е смразяващо права!

Четете още: Георги в съда: Имам малко дете...