Автор
Кристина Кирова

Криминалният психолог Тодор Тодоров: Хората като Георги се хранят със страха на другите

"Аз съм почти 100% сигурен, че това не е първата история на Георги с насилие по отношение на жените. Вероятно е имало и други, които обаче след като са получили първия шамар от него, са предпочели да си замълчат и повече да не се занимават. А този тип хора като него се хранят със страха на другите. Това ги кара да се чувстват всесилни и успешни по много извратен начин. Те с това се хранят", с тези думи криминалният психолог Тодор Тодоров коментира случая, който разтърси цяла България през последните дни.

Жестокото престъпление, в което 25-годишният Георги Николаев наряза с макетно ножче, счупи носа и обръсна главата на 18-годишната Дебора от Стара Загора, накара хиляди хора от различни градове в страната да излязат на протест. Част от причината за мирното шествие бе не само случилото се, но и фактът, че извършителят е бил пуснат на свобода, а нараняванията на Дебора, в размер на 400 шева, били определени като средна телесна повреда.

Общественият гняв е напълно оправдан, но Тодоров пояснява, че причината съдебният лекар да даде това определение е, че с разрезите най-вероятно не е била засегната артерия, жизненоважен орган или кост. Или поне по дефиниця по този начин физическите повреди биват определяни.

Криминалният психолог е категоричен, че потенциалният извършител на деянието със сигурност има близки и роднини, които са много добре запознати с агресивното му поведение.

"С тяхното мълчливо отсъствие той е станал това, което виждаме. Не става от вчера за днес. Не може една сутрин той да се събуди, да сложи маска, да вземе макетно ножче и ще обезобрази човек по брутален начин. Това се формира и трябва време. Той е станал такъв, какъвто е, защото близките му са омаловажавали и са пренебрегвали индикациите, които той е давал. А на всички, които казват, че момичето е било виновно и си го е заслужила, просто да си представят, че това е тяхната дъщеря, сестра или приятелка", казва още Тодоров.

Четете още: След поредния ужас: Скъпи мами, учете децата си да обичат