Автор
Ива Петрова

Не сънувате или не помните сънищата си: С тези 6 стъпки ще се преборите с този проблем

Нека си изясним как науката обяснява възникването на сънищата. Това е сложен и често труден за разбиране процес. Сънят е прекъснат, значи има сериозни причини за това. Сред тях най-често се откроява хроничната умора. Иначе казано, по някое време, след заспиване, мозъкът просто се изключва и не е в състояние да анализира поетата през деня информация. А след събуждане човек няма усещането, че си е отпочинал добре. Често на сутринта се чувства като разбит.

Но с възстановяване на закономерните фази на съня всичко се нормализира и човек започва да сънува. Не виждаш съня си, причина за това може да е също така неудобна поза или болки в тялото. Тези фактори не позволяват нормално да потънеш, да се отпуснеш, докато спиш. Мозъкът е принуден да контролира тялото, през нощта се наблюдават чести пробуждания, повишено е нервно напрежение. Това се отразява върху качеството на нощния отдих. Веднага след заспиването подсъзнанието сигнализира за загубата на контрол и мозъчната дейност се възобновява.

Ако такова състояние се наблюдава продължително време може да се стигне и до психически разстройства. Сериозни заболявания на сърдечно-съдовата и на дихателната системи са друга честа причина за отсъствието на сънища. Това се случва, защото се нарушава редуването на различните периоди на съня и човек често се събужда.

Поглъщането на голямо количество алкохол или сънотворни препарати принуждават мозъка да се отключва не по своя воля, резултатът от което е блокиране на нервните импулси. Създава се впечатлението, че тялото си отдъхва нормално, поради което много хора използват алкохола като сънотворно, но това е много погрешно.

Етиловият спирт лишава човека от бързата фаза на съня, а това пречи на пълното възстановяване, умората се натрупва и ситуацията става пълна не само с проблемите на съня и отдиха, но и със здравето.

Психологически поглед над проблема

Психологията от своя страна също се опитва да разбере защо хората не сънуват. Повечето специалисти в тази област поддържат становището, че през нощта става обработка на цялата дневна информация и впечатления. С това се обяснява фактът, че понякога именно по време на сън се появява решението на поставената задача или проблем, правени са дори и големи научни открития. Менделеевата таблица е класически пример за такъв случай.

Когато настъпва бързата фаза на съня се сортират всички преживявания и чувства през изминалия ден. Получава се психологическо възстановяване, което позволява на човека да продължи нататък. Не случайно много разстройства на психиката се лекуват чрез сън. Някои психоаналитици ползват методика на активиране на заспиването при хора, преживели силни нервни тревоги, катастрофи. Емоционалната апатия и пълното равнодушие също оказват влияние върху качеството на съня, а това означава – и на сънищата. Когато при човек всичко е наред, когато няма никакви мечти и желания нощните съновидения престават да го посещават.

Когато сънищата не ви спохождат, специалистите дават няколко съвета, които могат да поправят ситуацията.

  • Осигурете на тялото си пълноценен отдих. За целта в течение на деня трябва да редувате умствено с физическо натоварване, да си правите почивки по време на работата.
  • Лягайте си не по-късно от 23 часа, преди сън не преяждайте.
  • Измислете си ритуал преди сън, който да изпълнявате всеки ден. Например миенето на зъбите преди лягане, четене.
  • Преди заспиване настройте ума си, че ще си запомняте сънищата.
  • След събуждане не скачайте веднага от леглото, полежете още малко със затворени очи, протегнете се, опитайте се да си спомните какво сте сънували през нощта.
  • Има смисъл да си запишете или да разкажете на някого за съня си, а после да се опитате да разберете какво е посланието му. Езотериците смятат, че е добре лошите сънища да се разкажат, за да не се сбъднат.