Автор
Ева Григорова

Ето как актьорите от Барби влезли във форма за филма

Актьорският състав на "Барби" не е изключил нито една група храни от диетата си, за да влезе във форма за филма, но е избягвал ултрапреработени храни и е спазвал периодично гладуване, разкри техният треньор.

Базираният в Лондон личен треньор Дейвид Хигинс работи с главната актриса във филма Марго Роби от години и е тренирал останалите участници във филма, като е използвал комбинация от пилатес, вдигане на тежести и дори танци.



Хигинс разкрива, че знаменитостите не са били подложени на ограничителни диети и са им били дадени чийт дни, но са били насърчавани да правят осъзнати избори през уикендите.

“Просто им бях казал: “Приятели, вие знаете как да се грижите за себе си, всички сте възрастни, наслаждавайте се на уикенда и ще се видим в понеделник“, каза Хигинс. "Всички знаят, че работят по най-големия филм в света и това е достатъчно добра мотивация."

Хигинс каза още, че не вярва в диетите за изключване на хранителни групи, освен когато става въпрос за ултрапреработените храни. "Такъв тип храна не е полезна за тялото ви. След като се отървете от нея, тялото ви ви благодари: ще спите по-добре, няма да сте толкова уморени, когато се събудите“, каза той.

Яденето на по-малко ултрапреработени храни също може да помогне за поддържане на енергийните нива, каза Хигинс.

"Ако се хранителният продукт се доставя увит в пластмасова опаковка, а вие дори не разбирате кои са някои от думите в списъка на съставките, тогава вероятно е свръхобработена храна", каза още Хигинс.

Докато много храни като овесени ядки, кисело мляко или брашно се обработват по някакъв начин, ултрапреработените храни обикновено се произвеждат масово във фабрика и съдържат добавки, като оцветители и консерванти за поддържане на вкуса или текстурата и са свързани с различни здравословни проблеми като рак и деменция.

Примерите включват опаковани торти, бисквитки и торбички с чипс. Добро правило е да избягвате храни с повече от 10 съставки или такива.



Изследванията също така предполагат, че ултрапреработените храни могат да накарат хората да преяждат. Именно това сочи проучване на Националния институт по здравеопазване от 2019 г., то установи, че хората са приемали средно 500 калории повече на ден и са наддавали повече тегло, ако са хапвали силно преработени храни, в сравнение с тези, които са яли прясна храна. Причината за това е неясна, но учените смятат, че вероятно е свързано с това как нашите хормони взаимодействат с ултрапреработените храни.

Поради тази причина хората, които искат да отслабнат, трябва да спрат да броят калории и вместо това да се съсредоточат върху яденето на цели храни, които са с по-високо съдържание на фибри и протеини ги карат да се чувстваме сити.

Хигинс също помолил актьорите да опитат периодично гладуване, което означава, че те трябвало да изяждат цялата си храна за деня в осемчасов прозорец и да не се хранят през останалите 16 часа.



"Намирам, че това е наистина хубав и чист начин да помогнем на тялото и да го научим, че няма нужда от гориво след 19:00 или преди 11:00 часа“, каза Хигинс. "Ако можете да нарушите този обичаен хранителен модел или цикъл, тогава автоматично ще видите физически промени, защото ще си почивате от храносмилането.“

Хигинс насърчавал актьорите да бъдат гъвкави с графиците си. Например, ако някой от тях решил да излиза за вечеря, можел да премести прозореца си за хранене по-късно.

"Периодичното гладуване за мен работи наистина добре и намирам страхотни резултати във всички области“, каза той.