Автор
Елена Ангелова

Код здраве: Копърът е изключително ефективен за отслабване и прочистване на организма

Оказва се, че семената от *копър могат да ви помогнат бързо да отслабнете, тъй като имат отлични почистващи и изгарящи мазнини свойства, но… само ако ги използвате правилно – под формата на студена отвара.

Резенето има мощни антиоксидантни свойства, действа спазмолитично и съдоразширяващо. Съдържа кверцетин, флавоноиди и рутин. Със сигурност много майки на малки деца знаят, че водата от копър много често се предписва срещу подуването на коремчетата на новородените бебета.

Какви вещества съдържа копърът?

Фенелът или копърът съдържа голям брой полезни компоненти. В семената му можете да намерите желязо, калий, магнезий, манган, фосфор, калций, мед, витамини А, В6 и С. Но най-ценните му компоненти са етеричните масла - анетол, лимонен, пинен, мицен, анасонов алдехид, които действат като антиоксиданти, подобряват храносмилането и намаляват образуването на газове.

Копърът като детокс

И така, за какво е полезен копърът и защо ни помага да отслабнем и да си пречистим от шлаки и токсини организма:

1. Както вече разбрахте, той насърчава храносмилането, което е едно от важните условия за ефикасна детоксикация.

2. Копърът укротява апетита и ускорява метаболизма.

3. Водата от копър е отличен диуретик, който освобождава тялото ни от излишната вода, токсини и шлаки.

4. Съдържа мелотонин, който допринася не само за добрия сън, но и за отслабването.

5. Копърът е отлично противовъзпалително средство, действа антиспазматично и антибактериално.

Как правилно да използвате семената от копър за отслабване и прочистване?

Има два основни начина: 1. Малко количество семена (5-10) можете да дъвчете след хранене, а можете да ги добавите и към храна (особено към месо и риба).

2. Пригответе си вода от копър. Вторият вариант е по-ефективен - тази вода има максимално въздействие при изгарянето на мазнините.

Как да си приготвите вода от копър?

Всичко от което се нуждаете е: 1. Пречистена вода - 1 литър 2. Семена от копър - 2 ч.л.

Начин на приготвяне: Изсипете семената в буркан, напълнете го с вода, затворете капака и охладете за една нощ. На сутринта прецедете течността, налейте я в бутилка и пийте през целия ден от нея на малки глътки. Препоръчително е да съхранявате бутилката в хладилника, така че водата да е студена, в идеалния случай - ледено студена.

Противопоказания за употребата на семена от копър

Не забравяйте, че всичко е добро в умерени количества. Семената от копър, ако се използват неправилно, могат да станат опасни, в никакъв случай не трябва да се прекалява с тях! Това заплашва с много неприятни явления, тъй като те съдържат много етерични масла! Затова не повече от 1 ч. л. семена на ден, ако ще ги дъвчете, и не повече от 2 ч. л. за направата на вода! Да не се използва от хора, страдащи от конвулсивни състояния, алергии, бременни и кърмещи жени.

*Имайте предвид, че дивият копър се нарича още полски копър, копрец, аптекарски копър, фенел, морач, копър, лъжлив сминдух – това са все синоними и местни названия на едно и също масово срещано растение, използвано както в кулинарията, така и в народната медицина.

econet