Автор
Елена Ангелова

Уилард Хадли: мъжът и жената имат 5 различни нужди в брака. Възможно ли е съжителство без изневяра?

Изневярата е белег, симптом за нещастен брак. Прелюбодеянието може да говори за незадоволените нужди на съпрузите. Като не получава нещо в семейството, съпругът/ата го търсят настрани.
Не всяко семейство и не всички партньори могат да преодолеят предателството. Следователно е по-просто да се заемете с брачните отношения при първите „аларми“ за недоволство, отколкото да подложите брака си на такъв тежък тест.

Американският изследовател Уилард Хадли, автор на книгата „Неговите нужди, нейните нужди: Изграждане на брак без изневяра“ е провел експеримент с участието на повече от 800 двойки и е идентифицирал основните нужди на мъжете и жените в брака, с удовлетворяването на които съпрузите се считат за неустоими.
Задоволяването на тези 5 нужди драстично намалява възможността за изневяра.

Съпругът ми съобщи, че виртуалната му афера не се смята за изневяра
ПО ЖЕНСКИ
Автор Теодор Муховски

Съпругът ми съобщи, че виртуалната му афера не се смята за изневяра

Автор Теодор Муховски

1. При жените това е нуждата от нежност

Когато мъж подарява на жената цветя, прегръща я, целува я, държи я за ръка, жената чувства, че партньорът ѝ я обича като жена.

Мъжете имат нужда от сексуално удовлетворение. Често при психотерапия жените се оплакват от липса на нежност от страна на мъжа си. Като правило едни и същи жени споделят, че редовно отказват на съпруга си интимност. Тези нужди са като скачени съдове: ако мъжът не проявява нежност, той няма да прави секс, ако жената откаже на съпруга си полов акт, той няма да прояви нежност.

2. При жените: потребност от разговор

Една жена има нужда от мъж, който да я изслушва, да реагира емоционално на споделяното от половинката. По време на периода на ухажване двойките си говорят много, показвайки един на друг своя интерес и любов. Жените очакват този интерес да продължи и в брака. Уилард Хадли, в резултат на изследването си, разкрива че за да задоволи тази своя нужда, жената се нуждае от около 15 часа седмично внимание от партньора си. Това прави около 2 часа на ден.

За мъжа жената трябва да бъде добър спътник за отдих и забавление. Често преди брака жените са щастливи да се включват в забавленията на партньора си: да ловят риба, да гледат футбол и т.н. В брака се опитват да пленят партньора си в своето свободно време. Или просто позволяват на партньора си сам да се отпуска и да се забавлява. Това може да бъде много опасно за брака тъй като, за тяхна изненада, мъжете придават голямо значение на способността на съпругата да бъде техен верен спътник и за отдих и забавление.

3. Потребност на жената - честност и откритост от съпруга

Една жена се нуждае от истината, както в ежедневните дела, така и при спешни случаи, както в малките, така и в големите неща. Ако мъжът крие информация или мами, неговата надеждност за жената е унищожена. Жената се чувства несигурна.

Мъжката нужда е друга: физическата привлекателност на съпругата. Тази нужда има два аспекта. Първият е възможността да представи привлекателна жена на обществото като своя съпруга. Вторият аспект - в любовна връзка е трудно мъжът да оцени жена си само по духовните ѝ качества. Мъжете изпитват дълбока нужда от физическо привличане към своята половинка.

4. Жената се нуждае от достатъчно пари

Може би никога няма много пари, но в същото време разполага с точно конкретна сума, която е достатъчна за живота, която ѝ дава сигурност и увереност в бъдещето. Жените искат да имат свободен избор между това да бъдат домакини и да имат кариера.

Мъжът обаче има нужда от домашен уют. Толкова голяма е нуждата на мъжа от спокойствие и комфорт у дома, че мъжете често си фантазират как жена му го посреща с радост и любов на вратата на дома им, зад която го посрещат и добре възпитани деца и го канят да се присъедини към уюта на добре организирания им дом. Тази негова фантазия продължава с това как съпругата му го кани да седне и да се отпусне преди вкусната вечеря.

След това семейството излиза на вечерна разходка, след което децата спокойно отиват да спят. После се отпускат със съпругата, говорят, гледат телевизия, след това отиват в спалнята, за да правят секс. Съпругите може и да се смеят на подобен сценарий. Реалността обаче често представя други обстоятелства. Но мъжете наистина имат такава нужди.

5. За жената е важно мъжът да бъде добър баща на децата си

Не просто добър баща, а пример за подражание. За съпругата е важно да види любимото си дете в ръцете на любимия си мъж. Човекът има нужда от възхищение. Човек иска да се гордее със себе си. Възхищението обаче трябва да се разграничава от оценките.

„Вие сте страхотни, вие сте готини, вие сте най-добрите“ е оценка. Възхищението може да се изрази чрез чувството, което поведението на мъжа предизвиква у жената. Например: „Радвам се, когато виждам вашите постижения“ „Радвам се, когато сте красиво облечени“ „Възхищавам ти се и се чувствам подкрепен, когато ме защитаваш в нещо.“

Най-важното е, че трябва да се възхищавате искрено, дори и да е нещо малко и незначително, но нещо, което предизвиква истински положителни емоции. Когато тези нужди са задоволени, партньорите се намират един друг за неустоими, брачните връзки стават по-силни и основата за взаимна любов и вярност се укрепва.

Ако наистина искате да запазите любовта си и сте готови заедно да преодолеете напрежението в брака, то една от стъпките в тази посока може да бъде откровен разговор за взаимните ви очаквания и нужди. Опитайте се да се чуете, да се изслушате и може би да промените нещо във вашето възприятие и поведение. Искрено се надяваме, че тази статия ще ви напомни за необходимостта да се грижите за себе си и съпруга си.

Източник: b17.ru