Автор
Веселина Петрова

Семейните тайни, които е по-добре да останат скрити от децата

Във всяко семейство си има тайни. Имайте обаче предвид, че някои неща, колкото и да ви се иска, не трябва да се споделят с децата. Това споделя Дария Григориева, цитирана от Obekti.

Болките по време на раждането
Не натрапвайте на детето си разкази за това колко трудно ви е било по време на бременността или колко тежко е било раждането. Можете да провокирате вина у наследника си, че ви е измъчил и ви е причинил болка...

Не прехвърляйте на децата си своите страхове
Да, сигурно си имате милиони страхове. Но не ги споделяйте с децата си. Защото един ден те ще се страхуват също като вас, а вие не бихте искали да е така, нали?


Не казвайте на малчо дали сте искали, или не той да се роди
Възможно е партньорът ви да не е искал дете в онзи момент, но сега да е страхотен баща. Е, не казвайте „Тогава баща ти не искаше да имаме дете.“ Така ще подкопае доверието в тате и може да разклати любовта на детето към него.

Не карайте детето да пази вашите тайни
Понякога единият от родителите решава да си осигури подкрепата на детето и казва: „Хайде да направим така, а на мама/татко няма да казваме.“ Това въобще не е добре, спрямо доверието и уважението в семейството. Детето ще се чувства виновно, ще се мъчи да замълчи и вероятно най-накрая ще проговори. И ще се получи конфузна ситуация.
 


Не критикувайте учителите
За да бъде успешно детето ви в училище или в детската градина, бъдете честни с него. Не критикувайте подхода на учителя и преподавателя. Защото така детето си казва - нужно ли е да слушам човек, когото мама и тате не уважават и не ценят? Говорете тези неща само с половинката си.

Не говорете срещу другия родител пред детето
Възможно е да сте ядосани и да искате да споделите. Възможно е да ви се иска да наприказвате куп неприятни неща пред детето си за неговия баща или майка. Но не бива. В никакъв случай не си позволявайте да казвате: „имаш лоша майка“ или „баща ти е безполезен“. Забравете за тях, ако наистина обичате детето си.

Не разкривайте изненадите
Организирате празника на детето и готвите изненада - ами нека си остане такава. Ако ли пък не, по-добре заедно направете плана, защото недоизречените неща будят подозрение.