Автор
Ева Григорова

Най-възрастният лекар в света разкри тайната на дългогодишния брак

Ако срещнете някой, който е щастливо женен от 66 години, първият ви въпрос вероятно ще бъде: Каква е вашата тайна?

Най-възрастният практикуващ лекар в света - 101-годишния невролог Хауърд Тъкър, доктор по медицина, получи точно този въпрос от свои пациенти. Неговият отговор? По-просто е, отколкото си мислите.

“Ключът е в компромисите”, заявяви той. Това може или не може да е изненадващ фактор за вас, но е добро напомняне, че тайната на щастливите връзки често са най-простите принципи на емпатия и комуникация.

Компромисът не означава да изоставите желанията си за сметка на желанията на другия човек, а по-скоро да търсите начин да угодите и на двете страни, независимо дали е частично или изцяло. По този начин и двамата се чувствате чути и признати.

Експертите по връзките д-р Джон и Джули Готман, основатели на института Готман, също споделят важността на компромисите. Те провели изследвания върху двойки в продължение на повече от две десетилетия, така че със сигурност знаят какво е необходимо за поддържане на успешно партньорство.

Семейство Готман обаче добавя една допълнителна концепция добавяйки, че признанието за различията е също толкова важна, колкото и крайният компромис. Което да не правите компромиси и след това да негодувате за резултата. Оценявайте уникалната гледна точка на партньора си и така ще бъде по-лесно и за двама ви.

За да бъдем честни, някои различия са прости, като например какво искате за вечеря или какво бихте искали да правите след дълъг работен ден, но други може да изискват повече внимание, преди да се спрете на компромис.

Вместо да приемате, че другата страна греши, отделете време, за да обсъдите откъде идват вашите мнения и защо са важни за вас, така че да можете да създадете здравословна среда за дискусия и компромис там, където трябва да се случи.

Това ще гарантира, че виждате пълната картина и ще ви насърчи да разберете корена на вашите различия. В резултат на това можете да видите тези различия в по-благоприятна светлина и да се почувствате по-уверени с направените компромиси.