Автор
Теодор Муховски

Как да проверите сами състоянието на щитовидната жлеза

Можете да проверите щитовидната жлеза сами дори в домашни условия. Но е важно да го направите правилно. Този орган играе огромна роля и ако работата му е нарушена, има тежки последици за здравето. 

Как да проверим състоянието на щитовидната жлеза по външни признаци? 

Ако функциите на органа са нарушени, той се увеличава и формата на шията се променя. Симптомите са видими с невъоръжено око. 

При патологии на щитовидната жлеза формата на шията е асиметрична, появяват се напречни кожни гънки, а кожата е подута. Забелязват се контурите на щитовидната жлеза. 

Имайте предвид, че да усети правилно щитовидната жлеза го може само лекаря. Все пак ако искате да направите собствен тест в домашни условия поставете пръстите си върху повърхността на шията в областта на гърлото и преглътнете. При нормално сондиране трябва да е безболезнено, без твърди образувания или втвърдени участъци. 

Косвени признаци на заболяване на щитовидната жлеза:

- несъответствие в теглото и апетита, човек постоянно яде, но не се подобрява;

- промяна в характера, появява се нервност или апатия;

щитовидна жлеза
щитовидна жлеза

- хронична умора;

- продължително повишаване на телесната температура от 37 до 37,5 градуса;

- намален тембър на гласа, дрезгавост; 

- чести необосновани болки в гърлото;

- менструални нарушения;

 - треперене на ръцете;

- суха кожа;

- косопад. 

Ако се появят тези симптоми, посетете лекар, направете ултразвуково изследване и хормонален тест. 

Как можете да проверите щитовидната жлеза в домашни условия? 

Когато даден орган е болен, често има външни признаци, но е трудно да се разпознаят проблемите по тях. Съществуват и други начини за разпознаване на заболявания на органите у дома. 

Направете тест за йоден дефицит. При недостиг на това вещество щитовидната жлеза се уголемява. На китката нарисувайте с йод мрежа с размери 5×5 см. Ако след два часа надписът изчезне, значи в организма липсва това вещество. 

Други методи:

Определете уголемяването на органа с помощта на молив. При хипотиреоидизъм косата пада и спира да расте. Поставете молива успоредно на носа и вертикално до външния ъгъл на окото. Обикновено ръбът на веждата трябва да стърчи извън молива. 

Напълнете устата си с вода. Преглътнете течността на малки глътки и се погледнете в огледалото в този момент. При хипертиреоидизъм ще видите подуване на шията. 

Запомнете, че точната диагноза се поставя след медицински преглед в амбулаторията.

Заболяванията на щитовидната жлеза често се появяват при недостиг на йод или при хора с генетично предразположение. 

Ако подозирате, че имате проблеми с щитовидната жлеза, посетете ендокринолог. Само той ще може да определи дали това е само ваше въображение, или трябва да вземете мерки. Този орган не се лекува в домашни условия. След прегледа лекарят ще предпише адекватно лечение.