Автор
Ева Лъчезарова

5 въпроса, които никога не трябва да задавате на мъжа си, в противен случай ще се разделите

Често изморени от ежедневните си проблеми си, изкарваме целия си негативизъм у дома. За съжаление обаче това понякога би могло да доведе до разрушаване на връзката, раздразнение и липса на доверие към партньора. Това е и причината психолозите често да съветват да избирате съзнателно думите си, когато общувате с половинката си, тъй като емоциите често се превръщат в лош съветник и биха могли да ви подтикнат да изречете неща, които всъщност не мислите.

1. “Защо сама се справям с всички проблеми?“ 

Понякога сме склонни да подценяваме приноса на партньора за решаване на проблемите ни. Ако сте претеглили и анализирали всичко и наистина смятате, че само вие се справяте с всички затруднения, които среща вашата двойка, тогава трябва да поговорите за това с партньора си. Освен това разговорът трябва да бъде планиран, за да не избухнете неочаквано, а да сте адресирали всичките си притеснения спокойно и премерено. Така е възможно да разберете, че вашият мъж обръща внимание на неща, които вие самата не забелязвате.

2. “Защо не ме подкрепяш?” 

В отговор на вашите оплаквания, чувате ли нацупено „Ъ-ъ-ъ“ и мислите ли, че вашият мъж е безразличен към всички ваши проблеми? Като начало се опитайте да разберете себе си: какво точно очаквате от половинката си в отговор на вашите преживявания - конкретни съвети или просто обич и нежност? Мъжът и жената могат да видят по различен начин разрешаването на един и същи проблем, да почувстват различно как да отговорят на проблемите на партньора си.

3. "Колко струва това?" 

Най-лошото нещо, което можете да кажете на вашия мъж в отговор на неговия подарък, е “колко струва?“. Дори ако сте се разбрали с партньора си да затегнете коланите, защото трябва да спестите за нещо, което той е взел, за да ви достави удоволствие и да ви зарадва? В крайна сметка някои малки радости са проява на любов. Мърморене като “букетът ще увехне след няколко дни, но с тези пари мога да купя нещо полезно“ няма да допринесе нито за укрепване на връзката, нито за финансовото ви състояние.

4. “Защо не оправдаеш очакванията ми?" 

Както се казва: “Вашите очаквания са ваши проблеми“. Най-вероятно сте заседнали в някакви идеали, които проектирате върху партньора си. Но ако искате да изградите силен съюз и обичате човека срещу себе си, и важно да го разбирате и приемете, а не да го преправяте. Ако партньорът ви ви разочарова по някакъв начин, вие сте разстроени от поведението му, по-добре е да кажете това деликатно, без да повишавате тон. В момента на емоционална кавга е малко вероятно да можете да говорите нормално и да намерите ключа към съвместното решаване на проблема.

5. “Защо не ме каниш на срещи?“ 

С течение на времето романтичният привкус в една връзка избледнява, тъй като първоначалния трепет се заменя с рутина. Но разбира се, най-лесният начин е да се прехвърли отговорността върху партньора, особено след като съществуват полови стереотипи, които казват, че мъжът трябва да води дамите на среща. Но вместо да се оплаквате, по-добре е да предложите вашите идеи или поне да преформулирате въпроса на: “Защо спряхме да излизаме?“