Автор
Ева Григорова

Ето с колко минути на ден трябва да намалите екранното си време, за да се чувствате добре

Все по-често чуваме специалисти, които говорят за важността от прекарването на по-малко време в социалните мрежи и респективно на мобилния телефон. Все още обаче сякаш те не са единодушни относно колко точно трябва да е това време, за да сме едновременно информирани и това да не въздейства върху менталното ни здраве и качеството ни на живот. Ново изследване обаче хвърля светлина именно върху този аспект от модерния начин на живот. 

Скорошно експериментално проучване, публикувано в списание Technology, Mind, and Behavior, установи, че намаляването на времето пред екрана с 30 минути всеки ден, чрез самонаблюдение на използването на социални медии, подобрява психологическото благополучие. Изследователи от Държавния университет на Айова избрали 230 студенти в две групи: едната група била инструктирана да ограничи използването на социални медии с 30 минути всеки ден, а другата продължила да ги използва както обикновено. 

Положителното въздействие върху психичното здраве конкретно включвало намалено чувство на тревожност, депресия, самота и страх от пропускане. Резултатите от проучването предполагат нещо важно: не е нужно да премахвате напълно социалните медии, за да усетите ползите от това. Дори да намалите времето, което прекарвате пред екрана само с 30 минути на ден в продължение на две седмици, ще можете да постигнете голям положителен ефект върху психичното си здраве. 

Също така от значение е фактът, че това проучване е посветено на самоконтрола. В други изследвания на социални медии често се провеждат подобни експерименти, при които изследователите администрират наблюдението, като поемат отговорността от ръцете на потребителите. Но този метод е по-реалистичен и приложим в ежедневието на всеки от нас. 

Разбира се, положителните ефекти от ограничаването на социалните медии ще варират за всеки човек в зависимост от текущата му употреба на електронни устройства и навиците му.