Автор
Антония Михайлова

6 лесни ритуала за преодоляване на есенната депресия

Студените есенни дни са още далеч, но със сигурност всеки от нас започва бавно да усеща приближаването на може би най-нежелания и недолюбван сезон в годината... 

Можете да прекарате една великолепна и усмихната есен без капка лошо настроение, ако започнете да изпълнявате няколко елементарни ритуала за поддържане на емоционалния баланс. Прецизното им спазване гарантира, че ще ви предпази от така нежеланата и тягостна есенна депресия. 

Есен
Есен

1. 10 минути за себе си сутрин 

Това е свещено време, което всеки от нас трябва да отделя а себе си, след като отвори очи. Вдишайте дълбоко въздух на отворения прозорец, протегнете широко гърба и ръцете си. Бавно срешете косата си и спокойно се отдайте на утринните разкрасителни процедури. Едва след това преминете към ежедневните си грижи. 

Как да го направите? Планирайте деня си така, че всички работни обаждания и спешни въпроси да идват при вас едва след края на сутрешните ритуали. В краен случай можете да настроите алармата по-рано и да отделите няколко минути само за себе си, докато семейното войнство още спи. И нека всичко необходимо за сутрешната гимнастика да ви е под ръка. 

Есен
Есен

2. Правилна закуска 

Възнамерявате ли отново да хапнете два-три залъка на крак, докато междувременно притичвате за гребена в другата стая или отскачате до банята, за да си сложите пастата върху четката за зъби? Няма нищо по-лошо от бързането сутрин и подминаването с лека ръка на закуската. Една пълноценна порция от пълнозърнест хляб с домати и авокадо, плодове и смути, хапната на спокойствие и без бързане, ще ви зареди с така нужните минерали, въглехидрати и добро настроение за дълго време. 

Как да го направите? Уверете се, че хладилникът ви е зареден с достатъчно пресни плодове, зеленчуци и здравословни продукти още от предната вечер. 

Есен
Есен

3. Естетическа среда 

Не можете да си представите колко голямо влияние оказва върху нас и нашето настроение всичко онова, което ни заобикаля и виждаме през деня. Скучно бюро, голи стени, старомодни съдове и планини от боклуци могат моментално да ви извадят от равновесие. Ето защо е необходимо само да премахнете от погледа си всичко, което е неприятно за окото, и да го замените с красив, уютен декор. 

Как да го направите? Закачете приятна за окото картина на стената, пийте чай от ръчно рисувани чаши, декорирайте с вкус и усет към красивото стаите у дома. 

Есен
Есен

4. Релаксация на професионално ниво 

Малко хора имат дарбата да останат активни през целия ден. Повечето от нас се нуждаят от малко рестартиране на всеки 2-3 часа. 

Как да го направите? Заемете най-удобната позиция за себе си, като изключите телефона си и оставите всичко настрана. Концентрирайте се върху дишането си, запалете ароматизирани свещи, опитайте се да мислите само за хубави неща, за това как можете да си осигурите повече комфорт, спокойствие и щастие. Дори няколко минути такава почивка ще ви помогнат да въздъхнете с облекчение и да се върнете на работа с нови сили.

Есен
Есен

5. Общуване на живо 

Дори интровертите понякога трябва да си спомнят, че не са сами на този свят и винаги могат да прегърнат любим човек. Есента е най-доброто време да посетите стари приятели, роднини или да си направите приятна домашна прожекция на филм в петък вечер. 

Как да го направите? Не търсете специален повод за среща – това може да е всичко: например вкусване на нов плодов чай или кутия пресни сладкиши. 

Есен
Есен

6. Вечерна грижа за душата и тялото 

Несъмнено вечерите винаги са изпълнени с доста задачи и напрежение, колкото и да не ни се иска – чессо пъти след работа ни чакат други отговорности – пазаруване, готвене, почистване на дома, домашните работи на детето и какво ли още не. Но най-важното е да имате възможност да посветите време на себе си. Нека поне последният час от напрегнатия ви делник бъде изцяло посветен на приятни процедури – от вечерно четене до релаксиращ масаж с ароматно масло. Между другото, тази практика ще ви помогне да успокоите мислите си преди лягане и да се насладите на качествен сън. 

Как да го направите? Определете за себе си „свещен час“, когато казвате „изгасете светлините“ на всичко, което правите, и се фокусирайте само върху себе си.

Есен
Есен