Автор
Евелин Попадийна

Що е то и как да го избегнем: Есенна сексуална депресия

Видовете депресии са много, един от най-новите термини е сексуалната депресия, с него дори сексолозите се сблъскват от скоро. Колкото и несериозно да звучи, сексуалната депресия е факт при много хора. Тя се изразява в абсолютно необяснимо нежелание за секс, което е сериозен проблем.

Депресията е сред психиатричните заболявания, които най-често се свързват с понижение на сексуалната активност. Мозъкът ни е силно чувствителен орган, от който се раждат желанията ни. Те се предават на половите органи чрез невротрансмитери, които увеличават комуникацията между клетките на мозъка и предизвикват приток на кръв към половите органи. Съответно депресията променя правилното функциониране на мозъка, а оттам се получават и нарушенията в секса.

Ако сутрин се събуждате и дори не си помисляте за любовни ласки, казвате си: „По-добре да си легна на топло и да поспя“ или идеята за ласки и забавление с вашата половинка ви натоварва и изглежда като загуба на време – то вие имате сериозни симптоми на сексуална депресия.

Есента е период, в който най-лесно можете да изпаднете във всякакви форми на психическо разстройство. Сексуалната тревожност е една от тях. Как да се справим с това? Временно може да решите проблема с чаша вино, но не прекалявайте. Една чашка ще ви помогне, но с две можете да задълбаете нещата. Най-добрият начин е да намерите решение и да балансирате нивата на хормони.

За да бъдете щастливи и успешни: Не позволявайте на другите да крадат енергията ви
ЗДРАВЕ
Автор Ива Петрова

За да бъдете щастливи и успешни: Не позволявайте на другите да крадат енергията ви

Автор Ива Петрова

Нашият съвет е да се обърнете към здравословен начин на живот – това, разбира се, няма да се случи за ден или два, но води към подобрение стъпка по стъпка. Движението е изключително важно по време на депресия – сутрешна гимнастика, йога или разходка в парка. Опитайте се да правите неща, които ви действат тонизиращо и стимулиращо, като срещи с приятели, масажи, хубава музика, разходки в планината.

Внимавайте и какво хапвате. Можете да замените захарта с мед. Той е напълно естествен продукт, кверцетинът в състава му подобрява мозъчното здраве и успокоява нервната система, бори се успешно с депресията. Други продукти, които ще ви помогнат са бананите и ябълките.

Третото и може би най-важно нещо е да се наспивате добре. Преди да си легнете, се опитайте да не се вглъбявате в неприятни мисли. 

Сънят лекува депресията, не го забравяйте.