Автор
Ева Григорова

От А до Я: Toп наръчник по фън шуй за начинаещи

Когато за първи път започнете да изучавате фън шуй, може да изглежда, че има куп правила, които трябва да следвате. Истината обаче е, че в него съществуват базови неща, за които трябва да следите това са:

- Енергийният поток 
- Цветовете 
- Петте елемента 
- Балансът 
- Осветлението 

Ето и някои базови неща, от които можете да започнете вашето фън шуй приключение:

1. Разчистете / Направете място за своите мечти

Ако ви се струва, че вашите подобрения по фън шуй не работят, помислете дали да не направите символичен жест към Вселената: да направите място за вашите мечти. Вселената не може да ви донесе това, което искате, ако държите твърде силно на нещата, които вече имате. В крайна сметка, както е казал Рокфелер: "Не се страхувайте да се откажете от доброто, за да отидете към великото"! Помислете дали да не почистите дома си из основи, за да покажете на Вселената, че мислите сериозно. Дайте ѝ пространство, за да ви донесе това, което искате!

2. Помислете за всички сетива

Тъй като всяка част от дома ви влияе върху всяка друга област, някои неща, които трябва да имате предвид, са: цветове, светлината, звукът, ароматите и допирът. Как се чувствате във всяка стая, когато влезете в нея? Усещате ли свежест, лекота и ефирност? Имате ли части от дома ви, които чувствате като тъмни и мрачни и които рядко използвате? Когато се нуждаете от промяна в енергията, някои лесни начини да направите това е да отворите завесите (и прозорците, дори само за няколко минути), да включите осветлението, да смените текстила или завесите/спалното бельо/ да подмените одеялата/възглавниците.

Добавете свещ или освежител за въздух, или боядисайте стената в стаята. Пуснете малко музика, за да раздвижите застоялата енергия. Можете дори да почистите с прахосмукачка или да почистите ъглите на стаята, за да се отървете от остарелите вибрации. Може би вашите стаи са обзаведени в цветове, които вече не харесвате - помислете дали имате възможност да ги промените, или да добавите цветни възглавници, завеси или одеяла, за да добавите нотка на цвят. Целта е да усещате дома си свеж, вълнуващ и пълен с нова енергия.

3. Правете само едно нещо, недейте да мултитасквате

Когато става въпрос за фън шуй, по-малкото е повече. Изберете едно нещо, върху което да се съсредоточите и работете върху него малко по малко. Не се разхвърляйте и не прилагайте всички видове фън шуй лекове накуп. Направете едно или две неща и вижте как ще отговори Вселената!

4. Почистете/поправете преди всичко друго

Ако просто приложите един фън шуй лек или купите кристал и го поставите във вашето пространство, това всъщност може да засили проблемите, които вече имате. По-добре е да започнете с енергийното прочистване и намерение и СЛЕД това да приложите фън шуй лек (като купа за богатство или късметлийски предмет) или кристал. Добрата новина е, че можете да приложите принципите на фън шуй към дома си веднага, без дори да купувате нещо или да създавате нещо ново.

5. Не забравяйте, че всичко има свой глас

Всичко около вас е енергия. Това означава, че всичко във вашия дом влияе на вашата вибрация. Всичко ви говори на подсъзнателно ниво, независимо дали го забелязвате или не. Ето защо толкова голяма част от фън шуй е почистване, разчистване, ремонт и раздвижване на енергията във вашия дом. Тези неща може да изглеждат като дреболии, но фън шуй няма да успее да ви помогне, ако не поставите основите.

Ето и някои други неща, на които трябва да обърнете внимание, защото могат да оказват влияние върху енергията ви:

- Дрехи, които не носите (те могат да ви държат в миналото) 
- Стари снимки, отразяващи миналото ви (особено ако имате проблеми да продължите напред в живота) 
- Книги, които отразяват проблеми, които сте преодолели или неща, които вече не ви интересуват 
- Обзавеждане, което не харесвате или ви дразни 
- Стари тефтери
- Мъртви или умиращи растения 
- Всичко друго във вашия дом, към което изпитвате негативни чувства всеки път, когато го погледнете – тези чувства се преливат в енергията във вашия дом и могат да повлияят на всичко в него. 
- Негативни телевизионни предавания, филми, новини – нещата, които гледате във вашето пространство, също могат да повлияят на енергията ви и на енергията на вашия дом.

6. Задайте намерение

Всеки път, когато работите с принципите на фън шуй, е препоръчително да зададете намерение. По този начин всяко нещо, което правите, ви помага да постигнете това, което искате. Намеренията могат да бъдат всякакви от: "Бих искал повече пари" през "Бих искал нова работа", до "Просто искам да се чувствам по-добре в дома си". Каквото и да е, ако започнете с крайния резултат, всичко ще се случи много по-бързо! Колкото по-конкретна е целта ви, толкова по-бързо ще се движи енергията около вас, защото Вселената ще знае точно какво искате! Например, ако искате да повикате богатството на фън шуй в дома си, какво наистина бихте искали да се случи? Имате ли конкретна сума пари предвид? Дали това са пари в банката, пари, които печелите в работата или бизнеса си, или бихте искали да спечелите от лотарията?

Напишете декларация за намерение, която изяснява точно какво искате и посочете намерението, че Вселената ще ви помогне да го постигнете! Всеки път, когато работите за парични средства, чрез принципите на фън шуй в дома си, имайте предвид това намерение. Почувствайте, че имате това, което искате. Ако някой се приближи до вас и ви го даде, какво би било чувството? Усещайте именно това чувство, когато работите върху своя фън шуй за богатство, за да постигнете оптимални резултати.

7. Използвайте интуицията си

Винаги използвайте интуицията си, когато работите с фън шуй. Чувствате ли, че определен предмет принадлежи към друга част от дома ви? Усещате ли, че нещо с дадена вещ не е наред, но не можете да разберете защо? Тъй като всичко е енергия, вашата интуиция я възприема и никога не греши. Използвайте това знание във ваша полза, защото по този начин Вселената (и вашият дом!) ви говорят!

8. Помислете за вашата лична енергия и това, което внасяте в пространството си

Замисляли ли сте се, че дно от най-големите енергийни влияния във вашия дом сте ВИЕ самите? Никога не подценявайте как се чувствате ВИЕ, когато сте в дома си. Можете да правите всякакви фън шуй промени в дома си, но ако енергията ви не се променя, нищо няма да се случи. Бъдете отворени към Вселената, която ви носи това, което искате – или дори нещо още по-добро! Бъдете отворени към начина, по който се чувствате, който всъщност се променя ежедневно. Ако обаче работите по фън шуй, ще видите външните промени и след това ще почувствате вътрешните такива. Ако искате да промените живота си, трябва да промените това, което правите. Така че направете промените по фън шуй, които желаете и гледайте как магията се случва с вашата лична енергия!

И един финален съвет: Не се опитвайте се подредите дома си по фън шуй наведнъж

Възможно е отначало да усетите, че е буквално непосилно да подредите дома си по фън шуй. Но най-доброто нещо, което можете да направите, е да започнете стъпка по стъпка и да наблюдавате как се случват промените. Възможно е дори да направите нещо много малко, което измества енергията и ви помага да сбъднете желанията си. Не пренебрегвайте простичките неща – те обикновено имат голямо значение! Резултатите от прилагането на принципите на фън шуй във вашия дом могат да се проявят по неочаквани начини. Имайте малко вяра, че ще видите резултати и гледайте как Вселената сътворява своята магия!