Автор
Пепа Попова - Пепита

Рок романтика в пролетната колекция на Erdem

Седмиците на модата са в разгара си, а ние като верни последователи на нежната диктаторка, следваме стилния маратон от континент на континент и от град на град.  Сред ревютата, преставени в Лондон особено впечатление ни направи дефилето на Erdem.

View post on Instagram
 

Ердем Моралиоглу е модерен романтик, който от самото начало на своята марка се вдъхновява от уникални жени от минали епохи. Всеки негов спектакъл ни отвежда на пътешествие назад във времето. В своята колекция пролет-лято 2024 г. той отдаде почит на Дебора „Дебо“ Кавендиш.

View post on Instagram
 

Херцогинята на Девъншър отдавна е източник на вдъхновение за британските дизайнери. Ллюбовта й към балните рокли от 50-те години, към Елвис Пресли и това, че е била виден член на британското общество през 30-те и 40-те години продължава да ги привлича. Нито едно ателие не е имало достъп до вещите на английската аристократка, писателка и мемоарист... досега. Като приятел на семейството Ердем Моралиоглу получи достъп до архивите на Chatsworth House – семейното седалище в Дарбишър. Задачата, която му бе поверена бе да даде нов живот на старинния мебелен текстил на Debo под формата на дрехи. И той се справи блестящо.

View post on Instagram
 

Подобно на Уестууд, Ердем винаги е експериментирал със знаците на миналото на Великобритания – корсети, колани и бюстиета, преосмисляйки ги в изключително модерен аспект. Този път той надмина себе си и превърна действителните завеси на Кавендиш във ватирани палта, обемни поли и приказни вечерни рокли. 

View post on Instagram
 

Да, пищни рокли с дълги поли и богати, царствени материи се плъзнаха по котешката пътека, някои допълнени със структурирани детайли на корсажа или малка пелерина, други с деликатни флорални бродерии или кожени ръкавици. Украсените със скъпоценни камъни рокли изглеждаха приказно на фона на богато украсените арки на Британския музей, където се проведе ревюто. 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Но най-красивите представени визии разчупиха условностите, съчетавайки поли от тюл с флорални бродерии с цветни байкърски якета като от гардероба на Елвис Пресли. Тази комбинация със сигурност ще се превърне в бестселър, а феновете на марката, сред които Алекса Чънг, Елизабет Дебики и херцогиня Кейт, ще се радват да изпробват някои от моделите, които носят в себе си рок и романтика едновременно. 

View post on Instagram