Автор
Теодор Муховски

Как да сготвим месото правилно, за да стане меко и крехко - проста и приложима рецепта

Когато готвим месо, ние преследваме една или повече цели: да се запази хранителната му стойност, да се омекотят твърдите парчета или да се получи бульон. Но и в трите случая домакините искат да получат меко и крехко месо. 

Как да сварим месото, така че да стане меко 

Независимо дали приготвяте бульон или варите месо, за да го поднесете на масата сварено, парчето трябва първо да се измие добре под студена течаща вода и да се отреже излишната му мазнина, особено от свинското или агнешкото. Ако искате да сготвите месото, за да запазите всички полезни витамини и минерали в него, трябва да сложите парчето във вряща вода. 

Крехко и меко сварено месо 

Колкото по-сочно е парчето месо, толкова по-меко ще бъде то. Необходими са ви около 1,5-2 литра вода за килограм месо. 

Време за приготвяне: 45 мин. 

Рецептата е за до 5 човека. 

Съставки: 

Месо - 1 кг; 

Вода - 2 л; 

Дафинов лист - 2 бр.

Черен пипер - 6 бр. 

Смес от сушени билки на вкус; 

Всякаква сол на вкус 

Метод на приготвяне 

1. Разделете парчето месо с дебелина не повече от 5 см и широчина на женска длан и ги пуснете в подсолена вряща вода. 

2. В тенджерата можете да сложите дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, пикантни подправки - копър, магданоз, зелена целина, карамфил. 

3. Когато поставите месото във врящата вода, албуминът по повърхността му ще се втвърди и ще попречи на сока да изтече от месото. От време на време на повърхността на месния бульон ще се събира пяна, която трябва да се отстрани с помощта на шпатула. 

4. След 5-10 минути намалете температурата на котлона до средна. Водата ще спре да ври и с парата ще се отделят по-малко летливи ароматни екстрактивни вещества. 

5. Гответе месото с продължителност около 20-30 минути на килограм, но имайте предвид, че в зависимост от възрастта на животното и условията, при които се е отглеждало, времето може да варира нагоре.

Експерт посочи коя е най-здравословната мазнина за готвене
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Експерт посочи коя е най-здравословната мазнина за готвене

Автор Теодор Муховски