Автор
Ева Лъчезарова

Опра нарече Оземпик “лесния изход“

Опра Уинфри взе под прицел модерните лекарства за отслабване Ozempic и Wegovy. “Не трябва ли всички просто да приемаме по-добре каквото и тяло да имаме? Това трябва да е вашият избор“, каза тя по време на дискусия в рамките на Oprah Daily „The Life You Want Class: The State of Weight“. “Дори, когато за първи път чух за лекарствата за отслабване, по същото време минах през операция на коляното и почувствах „Трябва да направя това сама“. “Защото, ако взема лекарството, това е лесният изход.“

Опра отбеляза още, че е била систематично “засрамвана в таблоидите всяка седмица в продължение на 25 години“ за това, че “няма силата на волята“ да отслабне бързо и драстично. “Всички знаете, че съм била на това пътуване през по-голямата част от живота си“. “Най-много съм тежала 237 паунда (107 кг). Не знам дали има друга публична личност, чиято борба с теглото е била експлоатирана толкова, колкото моята през годините. Така че съм готова за този разговор.”

Психолозите д-р Рейчъл Голдман, д-р Фатима Коди Станфорд и д-р Мелани Джей също се присъединиха към популярната водеща за дискусията. Д-р Фатима Коди Станфорд каза, че никога не използва термина “воля“ с пациентите си. “Защото тук не става въпрос за сила на волята. Това не е ваша вина. Това е начинът, по който телата ни регулират теглото си и всеки от нас е различен, всеки от нас е уникален, нито един не превъзхожда друг. Ние просто сме различни и действайки спрямо тези различия “. Тя добави, че “затлъстяването е хронично заболяване“.

Опра завърши всичко с надежда за по-добро отношение към теглото и индивидуалния път на всеки към отслабването. “Като човек, който е бил засрамен толкова много години, просто ми писна от това. просто ми писна. просто ми писна. И се надявам, че този разговор ще започне разобличаването.”